Svijet

Šefica Evropske komisije objavila: Postigli smo dogovor, stiže nam 50 miliona doza Pfizera

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila je u srijedu da je s BioNTech/Pfizerom postignut dogovor o isporuci 50 miliona doza vakcina u drugom tromjesječju te najavila početak pregovora za treći ugovor o nabavci 1,8 milijardi doza od toga proizvođača za sljedeće dvije godine.

“Zadovoljstvo mi je objaviti da smo postigli dogovor s BioNTech/Pfizerom o ubrzanju isporuke 50 miliona doza, koje će biti isporučene u drugom tromjesječju, umjesto u četvrtom”, izjavila je von der Leyen.

Dodala je da će isporuka tih 50 miliona doza vakcina započeti ovaj mjesec. S tim ubrzanjem isporuke, BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesječju isporučiti ukupno 250 miliona doza vakcina. Tih 50 miliona doza bit će raspoređeno zemljama članicama razmjerno broju stanovnika.

Von der Leyen je potvrdila da će se Komisija ubuduće oslanjati na vakcine na bazi glasničke RNA, “novu tehnologiju koja je dokazala svoju vrijednost”.

“Sada ulazimo u pregovore s BioNTechom/Phizerom o trećem ugovoru. Tim ugovorom se predviđa nabava 1,8 milijardi doza za razdoblje 2021-2023.”, rekla je predsjednica Komisije.

Nešto ranije, njemački zastupnik u Evropskom parlamentu Peter Liese objavio je da Komisija neće više kupovati vektorske vakcine koja proizvode AstraZeneca i Johnson&Johnson nego će se ubuduće oslanjati vakcine na bazi glasničke RNA (mRNA), koje proizvodi BioNTech/Phizer, Moderna i CureVac.

Predsjednica Komisije rekla je da je do sada Evropskoj uniji isporučeno ukupno 126 miliona doza vakcina i da je 100 miliona doza već primijenjeno, a 27 miliona ljudi primilo je dvije doze vakcina.

“Što prije dostignemo naš cilj o vakcinisanju 70 posto odraslog stanovništva u Evropskoj uniji, imamo veće izglede za obuzdavanje virusa”, kaže predsjednica Komisije.Povezani postovi: