Vijesti

Šefica NATO štaba u Sarajevu McGaha: Norveška od Mađarske preuzela ulogu kontakt ambasade za BiH

Norveška ambasada u Sarajevu preuzela je od ambasade Mađarske od početka januara ulogu ambasade za NATO kontakt sa Bosnu i Hercegovinu, a tim povodom medijima su se danas obratili predstavnici ambasada Mađarske i Norveške, kao i NATO štaba u Sarajevu, javlja Anadolija.

Komandantica NATO štaba u Sarajevu brigadni general Pamela McGaha istakla je zadovoljstvo što Mađarska i Norveška kao članice Alijanse nastavljaju pružati podršku Bosni i Hercegovini.

“Uloga kontakt ambasade je od vitalnog značaja i omogućava našem Savezu da bolje podrži Bosnu i Hercegovinu u rješavanju onoga što su brige njenih građana, kao što je brzi odgovor u slučaju prirodnih katastrofa i zaštita ključnih sigurnosnih mreža. U posljednje četiri godine, koliko je Mađarska bila kontakt ambasada, desila su se značajna postignuća, formiranje komisije za saradnju sa NATO-om, program reformi, bataljonska grupa lake pješadije i podrška saveznika tokom pandemije COVID-19“, kazala je Mcgaha.

Važan trenutak za odnose NATO-a sa Bosnom i Hercegovinom

Ističući kako je Norveška od Mađarske preuzela ulogu NATO kontakt ambasade za Bosnu i Hercegovinu, McGaha je kazala da se to dogodilo u važnom trenutku za odnose NATO-a sa Bosnom i Hercegovinom te je dodala da u Evropi postoji nova sigurnosna realnost i da broj izazova raste.

“Niti jedna država ne može samostalno rješavati izazove koji su pred nama i koji su sve veći. To je ono što NATO čini važnijim nego ikad prije. Radujem se saradnji s Norveškom koja dugi niz godina podržava i NATO i Bosnu i Hercegovinu“, poručila je McGaha.

Predstavnici mađarske ambasade u Sarajevu istakli su da je Mađarska susjed Zapadnog Balkana i da Bosnu i Hercegovinu smatra počasnim susjedom sa kojim ima veoma dobre trgovinske, političke, kulturne i druge odnose.

Naglasivši da je Mađarskoj prioritet očuvanje mira i stabilnosti Zapadnog Balkana, otpravnik poslova mađarske ambasade u Sarajevu poručio je da je to ključni interes i u političkom i u ekonomskom smislu.

Dodali su da je Mađarska zato i bila NATO kontakt ambasada u Bosni i Hercegovini, ali i u Crnoj Gori do njenog ulaska u Alijansu. Najavili su nastavak podrške koju Mađarska pruža Bosni i Hercegovini na putu njenih euroatlantskih reformi.

Rajnertsen: Zajedno smo jači, mi smo NATO

Ambasador Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Rajnertsen istakao je da Norveška, kao jedan od osnivača NATO iz 1949. godine, ima veliku čast da u naredne dvije godine ima ulogu NATO kontakt ambasada za Bosnu i Hercegovinu.

“Kao blizak partner sa Bosnom i Hercegovinom imamo odlične odnose već 27 godina. Važno je povećati vidljivost i informisati i javnost i političare šta je to NATO i o čemu se tu radi. Mnogo je sigurnosnih problema pred našim kontinentom, vezane su i za brutalni rad u Ukrajini, a koji ima i implikacije i za Bosnu i Hercegovinu. Zato je važno promovirati vrijednosti koje dijelimo u NATO-u, a to su pojedinačne slobode, ljudska prava, vladavina prava i demokratija“, kazao je ambasador Rajnertsen.

Najavivši da će nastaviti raditi na borbi protiv dezinformacija, malignih stranih uticaja kibernetičkih prijetnji, Rajnertsen je kazao da je već počeo saradnju i razgovore sa svima u Bosni i Hercegovini, ”ukljućujući i Sarajevo i Banja Luku”.

“Važno je i da informišemo Brisel o onom što se dešava u Bosni i Hercegovini. Ja sam već bio u Briselu krajem decembra, a ponovo idem tamo sutra i razgovarat ću o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Zajedno smo jači, mi smo NATO“, zaključio je Rajnertsen.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare