Politika

‘Šefovi diplomatija EU danas su pred iskušenjem, ne smiju popustiti. BiH je u dubokoj opasnosti’

Vijeće za demokratizaciju politike (DPC) objavilo je komentar o današnjoj sjednici ministara vanjskih poslova EU, čija će tema biti i BiH.

“Ratna osnova Rusije protiv Ukrajine ispravno je na vrhu dnevnog reda sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu. Ali oni bi trebali odoljeti iskušenju da daju kratak komentar prema Bosni i Hercegovini.

Države članice su dozvolile institucijama EU da politički kapital Unije i fokus politike stave iza razgovora o podjelama o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji ne samo da nisu dali praktične rezultate, već su omogućili nacionalističkim liderima da dovedu BiH u dublju opasnost nego u bilo kojem trenutku u poslijeratno doba. Politika EEAS svodi se na smirivanje etničkog separatizma stalnim savezom Milorada Dodika i Dragana Čovića (podržanog od Beograda, Zagreba i Moskve)”, navodi iz DPC-a.

Kažu da EESA, koji je bez ideja i fiksirana na izborni zakon, želi da udvostruči ovaj neuspješan, retrogradan i kontraproduktivan pristup.

“Ministri bi to trebali odbiti, zahtijevati prekid razgovora i naručiti široku reviziju politike.

Pregled politike bi trebao postaviti pitanje zašto se EU, uprkos svom ogromnom uticaju (zajedno sa saveznicima) na politiku u BiH, još uvijek svakih nekoliko godina nađe pred ozbiljnom krizom. Svaki put čini ustupke i nagrađuje etnonacionalističke vođe, da bi se oni vratili sa još ekstremnijim zahtjevima. U svjetlu prijetnji HDZ-a BiH i subotnjih zaključaka HNS-a, ministri vanjskih poslova trebali bi jasno staviti do znanja da će svi koji žele poremetiti redovni izborni proces biti sankcionirani.

Oni bi trebali osigurati da postojeći okvir restriktivnih mjera ostane na snazi ​​sa sadašnjim odredbama, koje dozvoljavaju da se osobe dodaju na listu sankcija ponderiranom većinom”, istakli su iz DPC-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare