Svijet

Seks skandal trese najpoznatiju medijsku kuću na svijetu: Sve dogodilo tokom pandemije

Tokom posljednjih mjeseci u medijskoj kući CNN nižu se ostavke čelnih ljudi kompanije. Posljednja je otkaz dala Allison Gollust direktorka marketinga, zbog povezanosti sa otpuštenim voditeljem Chrisom Cuomom i nedozvoljene veze sa direktorom Jeff Zucker, koji je takođe podnio ostavku početkom mjeseca.

Kako ova kompanija ima stroga pravila poslovanja, među kojima je i to da su bilo kakvi emotivni odnosi među zaposlenima zabranjeni, svako ko ih prekrši mora da snosi posljedice nezavisno od toga na koliko se visokoj poziciji nalazi.

„Gollustka je dala ostavku u CNN-u nakon završetka istrage kompanije o njene povezanosti sa Chris Cuomo i bivšim guvernerom Andrew Cuomo, kao i emotivne veze sa Zuckerom“, objavio je izvršni direktor Time Warner CEO Jason Kilar, koji nadgleda ovu medijsku kompaniju.

Takođe, istragom je ustanovljeno, na osnovu razgovora sa više od 40 zaposlenih i pregleda više od 100.000 email-ova, kršenje politike kompanije, uključujući CNN-ove standarde, od strane pomenutih aktera Zuckera, Allison Gollust i Chrisa Cuoma.

Podsjetimo i Zucker, direktor CNN-a podnio je početkom februara ostavku zbog romantične veze – koju nije prijavio – sa Gollustovom. Do saznanja o njihovom odnosu došlo je prilikom istrage o mandatu bivšeg voditelja CNN-a Chrisa Cuoma, koji je u otpušten u decembru 2021. godine zbog učešća u političkim poslovima tadašnjeg guvernera New Yorka Andrew Cuomo, njegovog rođenog brata, piše RT.

“U sklopu istrage o mandatu Chrisa na CNN-u, pitali su me o sporazumnom odnosu sa mojom najbližom koleginicom sa kojom sam radio duže od 20 godina. Priznao sam da je naš odnos evoluirao posljednjih godina. Od mene se zahtjevalo da tu vezu prijavim čim je počela ali ja to nisam učinio. Pogriješio sam. Zbog toga danas podnosim ostavku“, napisao je Zucker u dopisu kolegama iz CNN-a.

Tom prilikom se tada oglasila se i direktorica marketinga CNN-a.

„Jeff i ja smo bliski prijatelji i profesionalni partneri preko 20 godina. Naš odnos se nedavno promjenio, tokom covida. Žao mi je što to nismo prijavili u pravo vrijeme. Nevjerovatno sam ponosna na vrijeme provedeno na CNN-u i radujem se nastavku odličnog posla koji radimo svakodnevno”, napisala je Gollust u svom saopštenju.

Povodom ove ostavke po Zuckeru su rasuli paljbu i brojni američki mediji, među njima i NYT. Ovaj uticajni mediji tada je optužio Zuckera za stvaranje Donalda Trumpa.

“Postao je javno lice CNN-a velikim djelom zbog svog javnog nadmetanja sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, sa kojim je svojevremeno bio u prijateljskijim odnosima: Kao predsjednik “NBC Entertainmenta”, gospodin Zucker je donio odluku da odobri Trumpovu rijaliti-slavu kroz program “The Apprentice”, pisao je tada NYT.

Ni bivši predsjednik SAD Donald Trump nije propustio priliku da se oglasi povodom Zuckorove ostavke, opisujući svog nekadašnjeg prijatelja kao “ljigavca svjetske klase”.

Trump je u svom saopštenju takođe rekao da je Zucker „ukinut iz brojnih razloga, ali prvenstveno zbog toga što je CNN izgubio put sa gledaocima i svima ostalima“.

Inače, sve aktuelne ostavke posljedice su događaja iz decembra prošle godine. Tada je CNN otpustio voditelja Chrisa zbog pomoći koju je dao svom bratu, bivšem guverneru NYT, dok se borio protiv optužbi za seksualno uznemiravanje žena koje su bile zaposlene kod njega.

Odluka o otkazu donijeta je nakon što je CNN rekao da su se pojavile dodatne informacije o stepenu umješanosti Chrisa u odbranu njegovog starijeg brata. Njegov brat je podnio ostavku u avgustu nakon što su tužioci rekli da je maltretirao osoblje.

Dokumenti koji su tada isplivali u javnost pokazali su da je mlađi Cuomo kontinuirano vršio pritisak na guvernerov štab da mu dozvoli da igra veću ulogu u odbrani svog brata. On je takođe obećao da će kontaktirati druge američke medije kako bi pokušao da sazna za druge optužbe koje dolaze.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare