Kriminal

Selak otkrio detalje saslušanja u Tužilaštvu BiH: Rekli su mi ko su osumnjičeni

Goran Selak, predsjednik SPS-a dao je izjavu novinarima nakon što je dao iskaz u Tužilaštvu BiH u okviru istrage o udaru na ustavni poredak.

Radi se o istrazi Tužilaštva BiH nakon što je NSRS usvojila zaključke o zakonima kojima bi se trebale 'vratiti nadležnosti' entitetu RS.

"Dao sam izjavu da sam za jačanje institucija RS u okviru Dejtonske Bosne i Hercegovine. Rekao sam da da mi nismo učestvovali u kreiranju akata. Mi smo stava da treba razgovarati u BiH. Da se vide koje su to nadležnosti na neustavan način uzete RS-u", rekao je Selak.

"Ja sam prvenstveno da sjednu sve tri strane i da se urade analize koje to institucije ne funkcioniraju i koje su to nadležnosti koje prave trošak za BiH za nisu funkcionalne", naveo je on.

Kaže da mu je rečeno da je on kao svjedok tu.

"Meni su rečeno da su osumnjčeni predstavnici svih stranaka, predsjednica RS, predsjednik Vlade RS i šefovi poslaničkih klubova. Sve partije koje su predlegači tih zaključaka, a to je vladajuća koalicija u RS. Tužilaštvo je predočilo sve materijale koje smo imali mi kao zastupnici. Rekli su mi ko su osumnjičeni. Ne vidim da je ovo bio napad na ustavni poredak", naveo je Selak.

Ističe da su već neki ljudi saslušani u ovom predemtu.