Politika

Šemsudin Mehmedović: Sramotni sajam putinovaca u Mostaru. Pozivam Szijjarta da u Buči i Srebrenici uči o situaciji u BiH i na Balkanu

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović osvrnuo se na izjave ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Szijjarta danas u Mostaru. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Putinov veliki udar na EU iz Mostara: Szijjarto pozvao da EU razgovara sa genocidašima, a ne o genocidašima, dok svijet gleda prizore iz Buče i rusku reprizu srpskog genocida u Srebrenici, pozvao da EU razgovara sa negatorom agresije na Ukrajinu, sa Dodikom koji nije osudio agresiju na Ukrajinu, sa negatorom genocida …. Pozivam Szijjarta da u Buči i Srebrenici pa i Vukovaru, nauči o situaciji u BiH i na Balkanu – to su mjesta gdje EU treba učiti. Posebno danas dok gledamo Buču.

Posljednji slijed događaja, pobjeda proputinovskih snaga u Mađarskoj i Srbiji, nagovijestile su ruski masovni politički udar na EU: Orban je najavio novu redefiniciju posmatranja agresije u Evropi – rekavši da Zelenskij postupa “tako da uvuče druge u rat”. Možete zamisliti kako takva izjava raduje Putina.

Citat (Orban ): ‘Ovaj rat nije naš rat. Nemamo šta dobiti u njemu, ali možemo sve izgubiti: Ne možemo pomoći Ukrajini bez da ne uništimo sami sebe, bez demontiranja Mađarske ili bez da uništimo našu ekonomiju bez pristupa energentima iz Rusije.’

Upravo ovakav odgovor dala je EU na srpsku agresiju u BiH. Danas gledamo nastavak te agresije kroz agresiju Rusije na Ukrajinu. Orban i Szijjarto daju signal Putinu da krene na Gruziju, Moldaviju, Poljsku, Finsku, Balkan …

Samo dan nakon ove Orbanove izjave koja postavlja temelje da EU prihvati agresiju na Ukrajinu kao nešto neupitno i kao što je prihvatila i agresiju na BiH, Putin kreće u masovni napad na EU iz Mostara preko Mađarske i Ćovićevih i Dodikovih saveznika iz Mađarske.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Szijjarto pozvao je “političare u EU da ne razgovaraju o predsjedniku Dodiku nego da razgovaraju s njim jer će tako mnogo bolje razumjeti situaciju u BiH. Evropskim političarima bi bilo prijeko potrebno da mnogo bolje razumiju situaciju na Balkanu”, rekao je Szijjarto.

Szijjarto pozvao da EU razgovara sa genocidašima a ne o genocidašima dok svijet gleda prizore iz Buče i rusku reprizu srpskog genocida, pozvao da EU razgovara sa negatorom agresije na Ukrajinu, sa Dodikom koji nije osudio agresiju na Ukrajinu, sa negatorom genocida …. Pozivam Szijjarta da u Buči i Srebrenici i Vukovaru, nauči o situaciji u BiH i na Balkanu – to su mjesta gdje EU treba učiti.

Posebno danas dok gledamo Buču. Mađarska je dala signal Putinu da krene na Gruziju Moldaviju … Rusi bi na kraju, zahvaljujući ovakvim stavovima Mađarske, plin mogli isporučivati Evropljanima kao što ga je Hiter isporučivao Jevrejima.

Mađarska je danas strijeljala građanske principe EU u BiH izjavom Szijjarta kojom daje podršku Čoviću na izolovanju građanskih principa EU u BiH.

Niko Hrvatima u BiH ne spori pravo koja im pripadaju Ustavom BiH – sporimo im prava koja proizlaze iz ustava Herceg-Bosne i Velike Hrvatske. Ostvarivanje prava Hrvata ne mogu blokirati i negirati prava građana BiH jer bi to značilo strijeljanje evropskih principa građanske države.

Citat – Szijjaro: ‘Nama je jasno da je za mir i stabilnost potrebno da svoje mjesto u BiH pronađu svi konstitutivni narodi. S naše strane, podržavamo hrvatsku nacionalnu zajednicu u ostvarivanju svih prava koje im garantuju međunarodni sporazumi’, istakao je Szijjarto.

Samo je pitanje koliki iznos se nalazi u poklonu Čovića za ovaj posjet Mostaru i naručenu izjavu Orbanovog aparatčika!Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare