Politika

Šeranić: Ne možemo iskorijeniti virus korona, ali moramo jačati disciplinu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić naglasio je danas da relaksiranje mjera mora da prati jačanje discipline građana i načina ponašanja na spriječavanju širenja koronavirusa.

Naglasio je da građani moraju da se uče živjeti s virusom korona, jer se on ne može iskorijeniti.

“Mi ne možemo iskorijeniti virus korona. Ne možemo sebi postaviti cilj da mjere držimo do onoga trenutka kada u RS-u neće više biti virusa. Mi se moramo naučiti živjeti s ovim virusom. Tako ćemo u narednom periodu morati da se priviknemo na određene mjere i nove norme ponašanja kada je postojanje virusa korona u pitanju”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u BanjojLuci.

Izrazio je nadu da će se i u narednim danima nastaviti trend od četiri do pet posto pozitivnih u odnosu na ukupan broj uzetih uzoraka za testiranje, ali i najavio da će se mijenjati strategija kada su u pitanje osobe koje imaju lake siptome, koje će boraviti kući i biti pod kontrolom timova porodične medicine.

U narednom periodu, kako je dodao, razmišlja se o uzimanju uzoraka od osoba koje obavljaju različite vrste poslova u okviru ovih relaksacijskih mjera, kako bi se došlo do podataka o cirkulaciji virusa u zajednici.

Resorni ministar je najavio da će biti dozvoljeno obavljaje treninga profesionalnih sportista i individualnih sportskih aktivnosti.

Što se tiče profesionalnih utakmica, to pitanje se, kaže, ne treba razmatrati prije 1.jula, bez obzira o kojem sportu se radi.

Potvrdio je da je suspendovan načelnik internog odjela u dobojskoj bolnici, na kojem su zaraženi radnici i 18 osoba koja su bila na tom odjelu.

Uvjerava da je RS učinila sve na spriječavanju širenja koronavirusa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare