Politika

Šeranić: Popuštanje mjera tek nakon što budemo imali vakcinu i lijek protiv koronavirusa

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da bi vakcina i lijek protiv koronavirusa mogli biti dostupni iduće godine, što bi olakšalo situaciju što se tiče ugroženih grupa i u liječenju, te dodao da će tek onda biti moguće znatnije popuštanje mjera koje su na snazi.

„Tada ćemo imati jasniju situaciju i ovo će sve biti iza nas. Sad je stvar kako da organizujemo sistem, ali i naše živote“, rekao je Šeranić za Nezavisne novine.

On je naveo da trenutna situacija nije povoljna s obzirom na to da je evidentan rast broja novozaraženih lica.

„Posljedično tome, imamo i rast broja lica koji se javljaju u bolnice. Što se tiče mjera, u ovom trenutku provodimo mjere prema zajednici i prema pojedincu, i to su mjere koje u okviru vanredne situacije koje imamo nismo ni ukidali. Sad je samo do načina kako se one provode. Došlo nam je ljeto, a ljeto samo po sebi traži i kupanje i zabave i izlete i okupljanja“, rekao je Šeranić.

On je rekao da svi o virusu u praksi uče u hodu i da je važno da nadležni iz javnih institucija prenose one informacije koje dolaze od Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu bolest.

„Očekujem da ćemo sljedeće godine u ovo doba vjerovatno imati vakcinu kojom ćemo olakšati situaciju u smislu ugroženih grupa koje ćemo vakcinisati. Također, očekujem da ćemo imati lijek kojim ćemo moći pomoći onima koji su oboljeli“, naglasio je Šeranić.

On je rekao da se još ne može reći da ljudi koji su preležali bolest imaju trajan imunitet i da još nema imunološke potvrde kakvu vrstu imuniteta ostavlja ovaj virus.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare