Svijet

Sergej Lavrov otkrio šta će Rusija tražiti od NATO-a. Teško da će im se želja ispuniti

Rusija će tražiti od NATO-a da pojasni da li namjerava da provede ključne sigurnosne obaveze, izjavio je u nedjelju ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Rusija je prisilila odbrambeni savez predvođen SAD-om i 57-članu Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju da pregovaraju o regionalnoj sigurnosti postavljanjem oko 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, negirajući da planira invaziju. 

Ruski predsjednik Putin rekao je u petak da Sjedinjene Države i NATO nisu odgovorili na glavne sigurnosne zahtjeve Moskve u svom sukobu oko Ukrajine, ali da su spremni da nastave razgovor, javlja Reuters.

– Danas, preko Ministarstva vanjskih poslova, šaljemo zvaničan zahtjev našim kolegama u Alijansi i OSCE-u, pozivajući ih da objasne kako namjeravaju provesti svoje opredjeljenje da ne jačaju svoju sigurnost na račun sigurnosti drugih – rekao je Lavrov na državnoj televiziji.

– Ako to ne namjeravaju učiniti, onda treba da objasne zašto. To će biti ključno pitanje u određivanju naših budućih prijedloga, o čemu ćemo izvijestiti ruskog predsjednika Vladimira Putina – rekao je Lavrov.

Rusija će od Zapada tražiti ne samo obećanja, već i pravno obavezujuće sigurnosne garancije, “koje bi osigurale sigurnost na cijelom evropskom kontinentu, uz puno, jednako uvažavanje legitimnih interesa Rusije”, rekao je Lavrov.

Rusija je tražila od NATO-a da povuče trupe i oružje iz istočne Evrope i zabrani njenom susjedu Ukrajini, bivšoj sovjetskoj državi, da se ikada pridruži. Washington i njegovi saveznici iz NATO-a odbacuju taj prijedlog, ali kažu da su spremni razgovarati o drugim temama kao što su kontrola naoružanja i mjere za izgradnju povjerenja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare