Region

Šest novih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori, predsjednik se obratio naciji

U Crnoj Gori potvrđeno je još šest slučajeva zaraze koronavirusom, saopćio je sinoć crnogorski Institut za javno zdravlje, a predsjednik Milo Đukanović je u svom obraćanju pozvao građane na zajedništvo.

Prva dva slučaja obolijevanja od koronavirusa Crna Gora potvrdila je u utorak, a radi se o dvije ženske osobe koje su doputovale iz SAD-a i Španije, a među novim slučajevima jedan nema epidemiološku vezu s ranijim slučajevima.

 

U obraćanju građanima Đukanović je rekao da je Crna Gora spremno dočekala prve slučajeve zaraze te da je crnogorski zdravstveni sistem, "uz vanredne mjere vlade i intenzivnu aktivnost i svih drugih državnih institucija, dobro organiziran za djelovanje u novonastalim uslovima".

"Poučeni negativnim iskustvom nekih evropskih zemalja, mi smo na vrijeme poduzeli odgovarajuće mjere zaštite zdravlja naših građana. Obavezni smo da do kraja poštujemo mjere koje poduzima Koordinacijski tim na nivou države, da se u potpunosti pridržavamo savjeta ljelakara, da se ponašamo disciplinirano i krajnje odgovorno, prije svega prema sebi i prema najbližima, tako ćemo najbolje pomoći i sebi i drugima, kao i cijelom društvu. Pritom, moramo pokazati i ličnu i društvenu humanost i solidarnost", rekao je Đukanović u obraćanju naciji.

Crna Gora je krajem prošle sedmice zaustavila nastavu u svim obrazovnim ustanovama i zabranila javna okupljanja, dok su u ponedjeljak zatvoreni svi ugostiteljski objekti, zabranjen je ulazak strancima i zaustavljen međunarodni promet putnika. Također je obustavljen i javni autobusni i željeznički promet, te su zatvoreni svi frizerski i kozmetički saloni.

Svi zaposleni su pozvani da rade od kuće, dok su roditelji koji imaju djecu mlađu od 11 godina dobili plaćeni dopust.