Zdravlje

Šest razloga da što češće pijete čaj od nane

Jedna od najljekovitijih biljaka koju imamo priliku svakodnevno da koristimo je svakako nana ili menta.

Najčešće se koristi u obliku čaja, ali može da se konzumira i kao začinska biljka.

Od davnina je korišćena za ublažavanje stomačnih problema i kao prirodno sredstvo koje opušta cijeli organizam.

Osim što je prijatnog mirisa i ukusa, nana ima složen hemijski sastav. U sastavu nane su vitamini, minerali, kiseline, betakaroten, vlakna, tanin, flavonoidi. Ona je i odličan izvor bakra, mangana i vitamina C.

Za blagotvorno dejstvo na organizam najodgovorniji su flavonoidi, pelini, mentol i tanini, koji podstiču produkciju žuči, ubrzavaju varenje i pojačavaju apetit.

Naše bake su vjerovale da čaj od nane može da bude od pomoći kod mnogih respiratornih tegoba, ali i kod napetosti i nesanice.

Respiratorni problemi

Čaj od nane može da pomogne kod smirivanja upalnog procesa respiratornih organa. Ovaj napitak opušta mišiće grla i pomaže u ublažavanju simptoma prehlade. Zahvaljujući mentolu, čaj od ove biljke može da potpomogne čišćenje disajnih puteva.

Problemi sa sinusima

Kao i bosiljak, i nana je često korišćena kao biljka koja blagotvorno utiče na pročišćenje sinusa. Naše bake su je koristile kao dodatak proključaloj vodi iznad koje bi trebalo stajati i udisati mirisna isparenja.

Uporan kašalj

U našoj tradiciji je da čajeve pijemo mahom onda kada se ne osjećamo dobro. S obzirom na to da ima ljutkastu aromu, čaj od nane se često upotrebljava za ublažavanje kašlja.

Bol u mišićima

Čaj od nane pozitivno utiče na cirkulaciju, a koristi se i za ublažavanje bolova u mišićima koji se javljaju poslije većih napora.

Smiruje i opušta

Nana se smatra biljkom koja je efikasna i za eliminisanje napetosti. Ukoliko ste imali težak dan i osjećate nelagodnost u želucu, popijte šolju toplog čaja od nane – on će opustiti mišiće želuca, pa ćete i vi biti opušteniji.

Protiv nesanice

Umirujuće dejstvo nane može da bude od koristi i ako imate problema sa nesanicom. Popijte topao čaj od ove biljke u kombinaciji sa malo matičnjaka ili lavande i lakše ćete utonuti u san, prenosi Telegraf.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare