Tehnologija

Sigurnosna prijetnja: Hakeri mogu preuzeti kontrolu nad vašim Apple uređajem, ako ne uradite ovo

Apple je objavio ozbiljnu sigurnosne prijetnju za iPhone, iPad i Mac računala koja bi potencijalno mogla omogućiti hakerima da preuzmu potpunu kontrolu nad uređajima.

Najava je stigla nakon što je Apple objavio sigurnosno ažuriranje koje bi spriječilo moguće napade.

Da biste instalirali ovo sigurnosno ažuriranje, možete otići u aplikaciju Postavke, zatim Općenito, pa Ažuriranja softvera. Najnovija verzija iOS-a i iPadOS-a je 15.6.1, dok je macOS na 12.5.1.

Kako bi napad funkcionirao? Prema Appleu, ranjivost se mogla iskoristiti “obradom web sadržaja”, što znači pristupanje web stranici koja sadrži zlonamjerni kod.

Obično uređaji ograničavaju vrste koda koji se na njima mogu pokrenuti za korisnike s određenim nivoima privilegije – ali ova je ranjivost omogućila izvršavanje koda s Kernel privilegijom.

Kernel je temeljni dio iOS-a. Ima neograničen pristup svim aspektima operativnog sistema – što znači da napadač može imati potpunu kontrolu nad žrtvinim uređajem.

Apple je objavio da je svjestan izvještaja. Međutim, kompanija nije ponudila nikakve dodatne detalje.

No, nakon što je problem postao poznat u javnosti, moguće je da će kriminalci ciljati na korisnike koji još nisu ažurirali svoje uređaje.

Zbog toga je veoma važno instalirati najnovija sigurnosna ažuriranja, prenosi Sky News.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare