Region

Silovao maloljetnu pokćerku, a sud mu smanjio kaznu jer je ratovao protiv Srba

Presudom dubrovačkog suda, 48-godišnji G.N. je bio osuđen na 14 godina jer je od sredine 2019. do sredine 2020. godine u spavaćoj sobi porodične kuće učestalo zlostavljao malodobnu kćer svoje supruge.

Tročlano sudsko vijeće Visokog kaznenog suda sastavljeno od tri sutkinje ocijenilo je da je obrana bila u pravu tvrdeći da je izrečena kazna prestroga u odnosu na olakotne okolnosti, prenosi Slobodna Dalmacija.

”Generalnu i specijalnu prevenciju je moguće postići i blažom kaznom i to onom od 11 godina zatvora. Naime, u obzir treba uzeti zapriječenu kaznu za kazneno djelo za koje se tereti optuženik, a to je kazna zatvora tri do 15 godina te je u pravu optuženik kada tvrdi da je prvostupanjski sud prilikom odmjeravanja kazne precijenio značaj otegotnih, a podcijenio značaj olakotnih okolnosti te propustio optuženiku cijeniti kao olakotnu okolnost činjenicu da je sudjelovao u Domovinskom ratu”, stoji, uz ostalo, u pravomoćnoj presudi Visokog kaznenog suda.

PROČITAJTE  Kod Slavonskog Broda poginula djevojčica po izlasku iz voza

Vijeće Visokog kaznenog suda je utvrdilo da je dubrovački sud ispravno vrednovao otegotne okolnosti kada navode da je počinio kazneno djelo u dužem vremenskom razdoblju, što upućuje na njegovu upornost i odlučnost u protupravnom postupanju.

”Činjenica da je djetetu nanosio bol i to kako fizičku tako i psihičku čime je narušio tjelesni i emocionalni razvoj djeteta, a kazneno djelo počinjeno je prema pastorci i to od osobe s kojom dijete živi u zajedničkom domaćinstvu, su okolnosti koje predstavljaju samo obilježje djela pa je u pravu žalitelj kada navodi da ih je sud dvostruko vrednovao, kako kroz kaznu, tako i kroz ocjenu otegotnih okolnosti.

Zbog iznesenog, ovaj sud kao sud drugog stupnja nalazi opravdanim optuženika osuditi na kaznu zatvora u trajanju od jedanaest godina”, zaključilo je pravomoćno sudsko vijeće Visokog kaznenog suda.

PROČITAJTE  U Mostaru jedna osoba ranjena, pronađen zapaljeni automobil. Poznati detalji pucnjave


Povezani postovi: