Vijesti

Simbol Sarajeva: U završnoj fazi obnova Bistričke stanice

Zahvaljujući Gradu Sarajevo obnova nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, Bistričke stanice, je u završnoj fazi, te se otvaranje očekuje krajem godine – potvrdila je Feni pomoćnica gradonačelnice Sarajeva za urbano planiranje, investicije, stambene i komunalne poslove Merima Arifhodžić.

Obnova je počela kada je Grad Sarajevo riješio stambeno pitanje za sedam porodica koje su godinama živjele u ovom za stanovanje neuslovnom objektu. Radovi na kompletnoj rekonstrukciji, rehabilitaciji i sanaciji nisu prestajali ni tokom pandemije.

“Sretni smo zbog toga, a Grad Sarajevo će angažovati vrhunske arhitekte kako bi na najbolji mogući način osmislili koncepciju stare Bistričke stanice, a sve u svrhu očuvanja tradicije jedine i važne željezničke stanice iz austrougraskog perioda. Uskoro će biti završeni unutrašnji i vanjski radovi, kao i hortikulturno uređenje”, rekla je Arifhodžić.

Kaže da će u jednom dijelu Bistričke stanice biti izložbeni prostor s ciljem da podsjeća na dugu historiju željeznica u Bosni i Hercegovini.

Ovaj reprezentativni objekat velike historijske vrijednosti, kako tvrdi, postat će mjesto susreta kulturnih i društvenih događaja značajnih za Grad Sarajevo.

Zgrada željezničke stanice Bistrik napravljena je na najvišoj tački Bistrika i danas predstavlja najimpozantniji objekat na tom prostoru.

Izgrađena je nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine željeznicom uvezale Sarajevo sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Tada se stvorila potreba da se sa Sarajevom povežu i istočni dijelovi BiH, gdje su, uz granicu sa Srbijom, bili stacionirani vojni garnizoni.

Tako je stvorena ideja o izgradnji tzv. Istočne pruge, prema Višegradu , odakle se preko Šarganske osmice moglo putovati dalje, za Beograd, Sofiju, Solun i Istanbul. Puštanje pruge u promet 1906. godine ozvaničeno je i otvaranjem zgrade Željezničke stanice na Bistriku.

“Bistrička stanica je simbol grada Sarajeva, kojem ovom obnovom vraćamo autentični izgled. Čuvanjem objekta podsjećamo na našu baštinu i lijepe uspomene generacija i poboljšavamo turističku ponudu Sarajeva”, poručila je Arifhodžić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare