Vijesti

Simeunović tvrdi da za nju niko ne lobira u VSTV-u, kaže da joj je nuđena pozicija da odustane. Tužioci skeptični i zatražili istragu

Nakon što je Raport objavio tekst u kojem se problematiziraju lobiranja za izbor novih članova VSTV-a iz reda tužilaštva, Biljana Simeunović, tužiteljica u Tužilaštvu BiH, poslala je dopis svim kolegama u ovoj instituciji, kao i glavnoj tužiteljici Gordani Tadić.

Kako je Raport i objavio, Simeunović je jedna od potencijalnih kandidata za novog člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, nakon što je pokrenuta procedura izbora novih članova ovog regulatornog tijela. Za ovo mjesto najvjerovatnije će se prijaviti tužioci Vedrana Mijović, Ivana Petković, Biljana Simeunović te Gordana Bosiljčić.

Prema informacijama koje je Raport ranije objavio, trenutno je u toku lobiranje za tužiteljicu Simeunović, koja je bliska obavještajnim krugovima pod kontrolom SDA i predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu.

Simeunović se u svom dopisu koji je poslala referira na tekst Raporta te kaže kako smatra da glavni tužilac treba da poduzme radnje na identifikaciji „pravosudno policijsko obavještajne strukture pod kontrolom SDA“ kojoj je ona navodno bliska i koja lobira u njeno ime za izbor za člana VSTV-a i ima toliki utjecaj na tužioce Tužilaštva BiH.

Obećavanje visokih pravosudnih funkcija

„Smatram da glavni tužilac treba da utvrdi ko je obećavao i kome su obećavane ‘najviše pravosudne funkcije’ za davanje podrške meni kao kandidatu za VSTV BiH. Što se tiče gospodina Debevca, sa istim sam „bliska“ kao i sa svakim kolegom iz Tužilaštva BiH.

Predmet ‘Debevec’ i rad koleginice Mijović nije nikada bio u sferi moga interesovanja i o predmetu znam onoliko koliko je objavljeno u medijima i iz ‘priča’  Jadranke Lokmić-Misirače, sadašnje članice VSTV-a BiH, a čije se ime u tekstu portala Raport ne spominje. Da li su informacije objavljene u medijima rezultat novinarskog istraživanja ili nečeg drugog, mogu da cijene postupajući tužilac i glavni tužilac.

Iako mi je poznato već duže vrijeme kome je, kada i zašto obećano da će biti izabrana za člana VSTV-a BiH i koje osobe rade na ostvarenju tog obećanja, nije mi namjera da se spuštam na moralni nivo i koristim metode onih koji su kreirali tekst u portalu Raport. Moj stav vezan za izbor člana VSTV-a BiH iz reda tužilaca Tužilaštva BiH je uvijek bio, a i sada je, da su kolege tužioci sposobni da odluke donose svojom pameću, a ne lobiranjem, pritiscima ili obećavanjima najviših pravosudnih funkcija. To mogu potvrditi i mnoge kolege sa kojima sam imala priliku proteklih mjeseci da se vidim, kao i većina koleginica, koje su takođe konkurisale za izbor za člana VSTV-a BiH“, napisala je Simeunović.

Dodaje kako smatra da Tužilaštvo BiH mora imati pravilnik kojim se regulišu postupanja u izboru člana VSTV-a BiH iz reda tužilaca Tužilaštva BiH.

„To je postupak koji se ne može provoditi na osnovu trenutne „inspiracije“ pojedinca ili pojedinaca, bez obzira koju funkciju obavljaju u Tužilaštvu BiH. One koji stoje iza ovog spletkarenja upoznajem da mi  nije namjera da u slučaju mog neizbora podnosim bilo kakvu tužbu Sudu BiH . Svaku odluku kolega tužilaca ću prihvatiti sa uvažavanjem.

Nadam se da će tri tužiteljice upoznati ostale kolege čija je bila namjera da mi se ponudi mjesto glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini ako odustanem od kandidature za člana VSTV-a BiH i koji je bio moj odgovor bar,  onaj slikoviti. Nadam se da će poslije čitanja ovog dopisa tužiteljica – kurir u prijenosu tuđih zamisli i kombinatorike mene i druge kolege upoznati čija je bila osnovna zamisao da mi se ponudi gore navedeno mjesto a da odustanem od kandidature za člana VSTV-a BiH“, poručila je Simeunović.

Na njen dopis, kako Raport saznaje, reagirala su tri tužioca Tužilaštva BiH. Tužiteljica Enisa Adrović napisala je kako je bila potpredsjednik VSTV-a BiH te da je ponosna na način na koji je izabrana.

Pismo Biljane Simeunović tužiocima
Mislim isključivo svojom glavom i ponašam se kako ja mislim da je ispravno

„Predložile su me kolege i kada su kolege, koje nisu bili prisutne na tom kolegiju, čule da sam kandidat za člana VSTV-a BiH, prekidali su godišnji odmor kako bi prisustvovali glasanju. Takvo priznanje kolega smatram svojim najvećim uspjehom, i kao kolega, i kao čovjek.

Kandidatkinjama za izbor člana VSTV BiH, od srca želim da i one na takav način, i samo na takav način, poštovanjem kolega, bez ikakvog interesa, budu izabrane na ovu, još vjerujem, časnu dužnost. Prljave igrice, ko je čiji strateški interes i za koga se mora glasati, neka ostave po strani i ponašaju se časno, kako to dolikuje kandidatu za člana VSTV-a BiH. Ukoliko, ipak, neki od njih odluči da prljavo igraju i bave se lobističkim igricama, molim da ne pominju moje ime, jer ne pripadam nikakvim lobijima. Mislim isključivo svojom glavom i ponašam se kako ja mislim da je ispravno. Koleginicama mnogo sreće u predstojećem izboru“, napisala je Adrović.

Podmetanja, igre, nekorektnosti

Tužilac Džermin Pašić napisao je kako je obavezan kao tužilac upozoriti da je obavijest u dijelu navoda zapravo prijava o izvršenom krivičnom djelu propisanom Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

„S tim u vezi očekujem da se po službenoj dužnosti formira krivični predmet. Nadalje, smatram da se radi o navodima koji zahtijevaju hitno sazivanje kolegija svih tužilaca Tužilaštva“, smatra Pašić.

U svojoj reakciji tužilac Oleg Čavka napisao je kako se nada da sve kandidatkinje za poziciju članice VSTV-a BiH iz Tužilaštva BiH neće sebi dozvoliti međusobna podmetanja, igre i nekorektnosti.

„Takvi, a ubijeđen san da takvih nema, i ne zaslužuju biti članovi VSTV-a. Izbor člana VSTV-a ie izvorna nadležnost kolegija i što se mene tiče ja ću glasati i javno, jer ja nikada ne sakrivam svoje stavove.

Medijske objave o lobiranjima u kojima učestvuju osumnjičene osobe ne želim uopće komentirati, jer ko bi od nas sebi dozvolio izlaganje disciplinskoj odgovornosti zbog navodnog kontakta sa osumjičenom osobom, a Osman Mehmedagić je, podsjećam, formalno osumnjičen za teško krivično djelo“, napisao je Čavka.

Kako je Raport postao dio “zavjere protiv Debevca” 

S obzirom na to da je Raport prvi i jedini objavio da se lobira za članstvo VSTV-u, određeni portali bliski obavještajnim strukturama, koje se bore za prevlast u pravosuđu, napravili su konstrukciju o tome kako i zašto je Raport objavio vijest.

U toj konstrukciji, Raport je navodno uvezan s Milanom Tegeltijom i Muhamedom Ajanovićem, dekanom Stomatološkog fakulteta u Sarajevu. Ranije je Raport bio dio šire “zavjere” protiv predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca i to zajedno sa Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i agencijom Hina?!

Inače, Debevec ima ozbiljnih problema sa zakonom, ali s obzirom na to da je to SDA-ova matrica ponašanja i vladanja, ne čudi da je pod njihovom zaštitom.

Raport jeste “u zavjeri”, ali ne protiv Debevca ili Osmana Mehmedagića, već protiv toga da predsjednik državnog suda ima skriveni identitet i protiv toga da da direktor Obavještajna agencije nema završen fakultet, a posebno protiv toga da takve osobe lobiraju za članova VSTV-a koji bi nam trebao krojiti pravosuđe. Ako se to zavjerom zove.

U svom posljednjem tekstu, novinar Avdo Avdić ponovo pravi konstrukciju da Raportu informacije “plasira” Muhamed Ajanović preko Milana Tegeltije. Mogli bismo i mi biti maliciozni pa napisati da Osman Mehmedagić plasira informacije Avdi Avdiću. Ali, evo, nećemo.

Kontaktirali smo “prijatelja vlasnika portala Raport”, kako kolega Avdić etiketira Muhameda Ajanovića, i zatražili njegov komentar:

“Pod punom odgovornošću demantiram navode Avde Avdića koji će ove, kao i sve svoje prethodne navode, imati priliku dokazati na sudu. Nadam se da neće izbjegavati ročišta, kao što je do sada. Vrlo je nekorektno od strane te osobe da karijeru i egzistenciju svog portala (koji se umjesto Istraga, komotno mogao zvati presuda) gradi klevetanjem kolega i konkurentskih portala”, rekao je Ajanović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare