Region

Sin Šabana Šaulića generalni konzul Srbije u Zurichu

Mihajlo Šaulić, sin pokojnog pjevača narodne muzike Šabana Šaulića biće novi generalni konzul Srbije u Zurichu, saznaje “Nova”.

Procedura Šaulićevog postavljenja na mjesto generalnog konzula je pri kraju.

„U Zurich je poslata depeša da se traži rezidencija za novog generalnog konzula, a to znači da je sama procedura ili završena ili je pri kraju“, otkriva izvor “Nove” iz diplomatskih krugova.

Ovaj prijedlog trebalo bi, kako saznajemo, da prođe na nekoj od narednih sjednica Vlade, jer ambasadore i generalne konzule bira Vlada.

Koliko je poznato, Šaulić do sada nema diplomatsko iskustvo.

„Mihajlo Šaulić je bio na dva sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova kod Nikole Selakovića, došao je s majkom. U biografiji stoji da je menadžer i to je sve“, otkrio je izvor “Nove”.

Odluka da Šaulić ode u Zurich je skandalozna.

„U konzulate idu konzularci, posebno tamo gdje imamo veliku dijasporu, što je ovdje slučaj. To podrazumijeva mnogo administrativnog posla, nema nikakvih političkih ili bilateralnih poslova, jer u Švajcarskoj imamo ambasadu. Ljudi u MSP su ljuti jer Šaulić nije čovjek iz kuće“, kaže izvor “Nove”.

I ranije pozicije na kojima je bio Mihajlo Šaulić vezivale su se za političke kontakte, uglavnom njegovog oca.

Kako se ranije pisalo, on je završio ekonomiju na Buckinghanskom univerzitetu u Londonu, a kako je sam tvrdio, bavio se marketingom u Italiji.

Godine 2008. postao je savjetnik za odnose sa medijima u Ministarstvu infrastrukture, na čijem čelu je bio Milutin Mrkonjić, a kada je u septembru 2013. godine Mrkonjić prestao da bude ministar, i Šaulić junior je ostao bez posla.

Šaulić mlađi od 1. marta 2017. godine bio je na poziciji trećeg savjetnika direktorke PIO fonda Dragane Kalinović, čije se ime i ranije kroz medije provlačilo i povezivalo sa rasipanjem novca. Njegova plata u PIO fondu bila je 93.000 dinara, a mediji su pisali da mu je upravo Milutin Mrkonjić pomogao da se zaposli.

Sada odlazi na daleko plaćenije mjesto, a osim toga pitanje je i šta ga je preporučilo. U praksi se rijetko dešava da neko bez diplomatskog iskustva odmah postane “broj 1” u nekom od diplomatsko-konzularnih predstavništava. Time se i drugima u Ministarstvu spoljnih poslova šalje loša poruka, ali i zemlji domaćinu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare