Sport

Sindikat fudbalera u BiH: Svi znaju šta će dalje, samo mi još čekamo odluku

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini - SPFBiH apeluje i zahtijeva od odgovornih da donesu konačnu odluku o nastavku ili prekidu fudbalskih takmičenja nakon svakodnevnih poziva i upita fudbalera.

Brojna su otvorena pitanja, kada je riječ o 'fudbalskoj industriji', a za vrijeme krize glas igrača se mora čuti više nego ikada. Više od 65 dana je prošlo od posljednje takmičarske utakmice u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Igrači, za to vrijeme, ne obavljaju ekipne treninge, već izvršavaju individualne programe rada, a gotovo četiri mjeseca, oni koji žive u drugim gradovima, nisu imali priliku da posjete svoje porodice. Bez obzira na kvalitetu individualnog rada, fudbal je kolektivni sport i sa zdravstvenog i kondicionog aspekta, potrebno je dosta vremena kako bi se fudbaleri vratili u takmičarsku formu i napravili adekvatnu prevenciju od povreda, saopćio je SPFBiH.

Sindikat smatra da su rizični modeli poslovanja pojedinih klubova, kao i propusti postupka licenciranja, pokazali sve svoje nedostatke u ovoj krizi.

Kašnjenja s isplatama redovnih mjesečnih primanja su sve češća i ugrožena je egzistencija velikog broja porodica, a postoje pojedini koji izbjegavaju FIFA-ine preporuke za covid -19 pandemiju i donose jednostrane odluke na štetu i bez dogovora s igračima.

Svjedoci smo čestog, međusobnog prebacivanja odgovornosti, a najveću štetu trpe fudbaleri. Oni su ključni akteri, a svakim danom njihova šteta je sve veća. To je nedopustivo, navodi se u saopćenju.

"Dok čekamo ishod ko zna koje videokonferencije, imamo priliku čitati i vidjeti kako su druge države u Evropi, pa i one u regionu, donijele odluke i odgovarajuće mjere o svojim ligaškim takmičenjima, startu nove sezone i modelima. Uz maksimalno poštivanje trenutne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, odluke su već morale biti donesene. Neizvjesne su karijere fudbalera i nemamo više vremena za čekanje, rekao je osnivač SPFBiH Aldin Đidić.