Kriminal

SIPA: Na koroni oprano 11 miliona KM, a nezakonito zarađeno šest miliona

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kontinuirano preduzima aktivnosti na prikupljanju obavještajnih podataka i informacija od obveznika među kojima su najznačajniji komercijalne banke, saopćeno je iz SIPA-e.

„Navedenim aktivnostima su prikupljeni podaci i informacije u vezi različitih aktuelnih pojavnih oblika izvršenja krivičnih djela koja za posljedicu imaju sticanje protivparavne imovinske koristi, među kojima su i podaci u vezi krivičnih djela počinjenih u vezi nabavke i distribucije medicinskih sredstava i opreme u vezi sa pandemijom COVID-19. S tim u vezi a osnovu prikupljenih podataka i informacija od početka 2020. godine nadležnim tužilaštvima u BiH podneseno je sedam izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima kojim je dokumentovano postojanje osnova sumnje da je 16 fizičkih i šest pravnih lica počinilo krivična djela kojim su stekli imovinsku korist u ukupnom iznosu od 6.808.131,54 KM, i na taj način pričinili materijalnu štetu u ukupnom iznosu od 5.704.645,13 KM te izvršili pranje novca u ukupnom iznosu od 11.156.950,76 KM“, navedeno je iz SIPA-e.

PROČITAJTE  U BiH 2.539 novozaraženih koronavirusom, 50 smrtnih ishoda

Pored navedenog SIPA nadležnim organima u BiH kontinuirano dostavlja prikupljene obavještajne podatke i informacije koje mogu biti od značaja za preduzimanje aktivnosti iz njihovog domena rada.

„U skladu s tim, SIPA je policijskim agencijama i poreskim organima u BiH od početka 2020. godine u 152 navrata, dostavila obavještajne podatke i informacije. Od nadležnih poreskih organa su od početka 2020. godine, dostavljene povratne informacije kojim je SIPA obaviještena da su postupajući po dostavljenim obavještajnim podacima i informacijama, kod poreskih obveznika utvrdili dodatne poreske obaveze u ukupnom iznosu od 1.365.746,94 KM, odnosno da su nadležnim tužilaštvima podnijeli šest izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima te tri prekršajna naloga. Na osnovu obavještajnih podataka i informacija koje je SIPA dostavila Ministarstvu uutrašnjih poslova Republike Srpske u dalju nadležnost, podnijet je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu protiv jednog lica. Imajući u vidu značaj ostvarene saradnje koja je prioritet u radu SIPA-e, zahvaljujemo se policijskim agencijama i poreskim organima u BiH“, stoji u saopćenju SIPA-e.

PROČITAJTE  Znanstvenici izračunali kolike su šanse da se zarazite koronom u kinu, parku...


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare