Politika

SIPA vrši pretrese zbog ometanja istrage u slučaju Dženan Memić

Po nalogu tužitelja Tužilaštva BiH, policijski uposlenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo, vrše pretrese sa ciljem prikupljanja dokaza.

Aktivnosti se vrše u okviru predmeta na kojem Tužiteljstvo BiH radi duži vremenski period, a odnosi se na kaznena djela organiziranog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u mjesecu februaru 2016. godine.

Jedna od osoba čiji se prostori pretresaju, je službena osoba u institucijama Kantona Sarajevo.

U interesu istrage, Tužilaštvo BiH ne može dati javnosti više detalja ni informacija.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana u organizaciji porodice stradalog mladića, koji su od kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu tražili da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

PROČITAJTE  NES ide u Neum. Ogrešević: Bosanski i Hercegovci ne smiju biti svedeni na rezervat

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila suprotno.

Preminuo je nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016. godine, a njegova smrt nije razjašnjena.

Vrhovnom sudu Federacije BiH je 24. novembra 2020. godine upućena žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su dva puta oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u slučaju smrti Memića.

U dva sudska procesa osumnjičeni Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni su krivice za izazivanje saobraćajne nesreće i sprečavanje dokazivanja, a presudom Kantonalnog suda utvrđeno je da nema dokaza da se 8. februara 2016. godine uopšte dogodila saobraćajna nesreća, kao i da povrede na Dženanu Memiću nisu odgovarale onima iz naleta vozila na pješaka.

PROČITAJTE  U Neumu počeli pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva

Tužilaštvo BiH je u avgustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

 

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare