Rusi brutalno ubili svog plaćenika maskirani ruski vojnik
Svijet

Širi se snimak: Rusi brutalno ubili svog plaćenika koji se predao? Šef Wagnera likuje

Video u kojem je navodno prikazano pogubljenje maljem bivšega ruskog plaćenika koji je prešao na ukrajinsku stranu kruži danas ruskim društvenim medijima. Proruski blogeri tvrde da je to osveta za njegovu navodnu izdaju. Ne zna se kako je došlo do toga da su Rusi brutalno ubili svog plaćenika.

U neprovjerenoj videosnimci emitiranoj na kanalima Telegrama, za koju ruski mediji tvrde da je povezana s plaćeničkom grupom Wagner, muškarac se identificirao kao Jevgenij Nužin (55) te je rekao datum rođenja i da je 4. septembra promijenio stranu kako bi se “borio protiv Rusa”. Kazao je i da je otet u Kijevu 11. oktobra te da je potom stigao u jednu podrumsku prostoriju.

“Dobio sam udarac po glavi i izgubio svijest i smješten sam u ovaj podrum. Rekli su mi da će mi se suditi”, kazao je.

Dok je to izgovarao, neidentificirani muškarac u uniformi, koji se motao iza Nužina, udario ga je maljem po glavi i vratu, nakon čega se čovjek srušio na pod, a muškarac ga je zatim još jedanput udario po glavi.

“Pas umire poput psa”

Reuters nije odmah uspio provjeriti autentičnost videosnimke koju je kanal Telegrama nazvao “Osvetničkim maljem”. Istovremeno je nejasno kako je Nužin, koji je ukrajinskim medijima u septembru rekao da se želi boriti na ukrajinskoj strani, završio u rukama, kako se čini, ruskih vojnih snaga.

U tom intervjuu Nužin je ukrajinskim medijima rekao da je ranije bio osuđeni ubica. Kazao je da se pridružio grupi Wagner izravno iz zatvora. Potom je odlučio promijeniti stranu i boriti se protiv Rusije i Vladimira Putina.

Grupa Wagner, koju su izvorno činili veterani ruskih oružanih snaga, borila se u Libiji, Siriji, Srednjoafričkoj Republici, Maliju i Ukrajini. Wagner je posljednjih mjeseci regrutirao osuđenike iz ruskih zatvora. Sudeći prema videu koji prikazuje Jevgenija Prigožina, osnivača Wagnerove grupe plaćenika, kako razgovara s osuđenicima u ruskom zatvoru.

Visoki američki dužnosnik obrane novinarima je 19. septembra rekao da je skupina pokušala regrutirati više od 1500 osuđenih zločinaca za učešće u ruskome ratu u Ukrajini. Upitan da komentira snimku pogubljenja, Prigožin je preko glasnogovornice poručio da bi se video trebao zvati “Pas umire poput psa”.

“Veličanstvena produkcija, gleda se u dahu. Nadam se da nijedna životinja nije povrijeđena tokom snimanja”, dodao je Prigožin.

Kako je ponovo dospio u ruke Rusa?

AFP nije uspio potvrditi autentičnost ovog videa ni utvrditi tko su njegovi autori. Nevladina organizacija Gulagu.net, specijalizirana za odbranu zatvorenika u Rusiji, tvrdi da je Jevgenij Nužin bio zatvorenik koji je regrutiran iz ruske kaznene kolonije da se bori u Ukrajini.

Organizacija je od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zatražila da rasvijetli iz kojega je razloga ovaj čovjek, nakon što se predao, mogao ponovo pasti u ruke Rusa. Gulagu.net spominje dvije mogućnosti: mogao je biti otet na teritoriju pod kontrolom Kijeva ili razmijenjen za ukrajinske zarobljenike.

Ruske istraživačke novine Novaja Gazeta ranije su uz priložene videosnimke tvrdile da su Wagnerovi ljudi 2017. maljevima pretukli jednog zatvorenika u Siriji. Potom su mu odrubili glavu i spalili ga.

U septembru je 61-godišnji Jevgenij Prigožin priznao da je osnovao paravojnu organizaciju nakon što je to godinama negirao. Ovaj se tjedan pohvalio da je realizirao operacije koje su utjecale na izbore u Sjedinjenim Državama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare