Svijet

Širi se strah od “novog vala”: Grad u Kini mogao bi postati novi Wuhan

U Kini se svakodnevni život uglavnom vratio normalnosti, krivulja novih slučajeva zaraze od početka travnja je konstantna, gotovo na nuli, kako pokazuje aktualna grafika američkog Univerziteta John Hopkins.

Ali, stižu vijesti o novim slučajevima u pokrajini Heilongjiang, na sjeveroistoku Kine, zbog kojih se među pučanstvom širi strah od „novog vala“ zaraze.

„Potpuno je jasno, Heilongjiang se razvija u novi Hubei”, izjavio je jedan stanovnik s jugozapada te pokrajine za Deutsche Welle.

U najvećem gradu pokrajine Hubei Wuhanu počela je epidemija krajem 2019. godine.

Od sredine aprila je, prema navodima državne zdravstvene komisije pokrajine Heilongjiang, u više gradova registriran prostorno i vremenski učestaliji broj slučajeva zaraze, takozvanih klastera. Trenutno (podaci su od 29. aprila) u toj pokrajini ima 553 potvrđena slučaja Covida-19, od toga 386 slučajeva Kineza koji su se vratili kući iz Rusije.

Nakon objavljivanja vijesti da je žarište zaraze postala jedna bolnica u gradu Mudanjiangu 18. aprila vlasti su pooštrile kontrole gradskih kvartova. A 26. aprila su svi stanovnici grada Mudanjianga pozvani da svoje stanove napuštaju samo ako je nužno. Gradska uprava je online objavila uputu da svako domaćinstvo odabere osobu „jakog imunitea“ koja će obavljati kupovinu.

Dalje se u obavijesti gradske uprave kaže: „Od 27. aprila će gradska uprava slati timove u patrolu koji će kontrolirati pridržavanje discipline. Grupe s više od tri osobe bit će uhapšene. Elektro-romobili se više ne smiju koristiti.“ Privatni automobili se mogu koristiti samo s posebnim dopuštenjem.

I ulazak stanovnika iz drugih dijelova pokrajine Heilongjiang u grad Mudanjiang je uglavnom zabranjen. Većina prodavnica je zatvorena, izuzeci su samo male trgovine prehrambenih proizvoda i svakodnevnih potrepština.

Jedan stanovnik je izjavio za Deutsche Welle da većina stanovnika sumnja u službene brojke. „Oni ne vjeruju bezuvjetno tim brojkama.”

I ne zna se hoće li vlasti i kada cijeli grad staviti u karantin i uvesti zabranu izlaska.

Kako pišu Pekinške narodne novine, i u glavnom gradu pokrajine Harbinu koji ima oko deset miliona stanovnika registrirano je više žarišta infekcije oko bolnica. U jednom slučaju je jedan 87-godišnji pacijent u samo nekoliko dana zarazio 78 osoba, tako da je druga po veličini bolnica u gradu Harbinu morala biti privremeno zatvorena.

U Harbinu dosad očito nisu uvedene tako stroge mjere kao u Mudanjiangu. Jedan stanovnik koji se predstavio kao Li izjavo je za DW: „Mjesni odbori sad izdaju iskaznice u koje stanovnici moraju staviti svoju fotografiju. Iskaznicu moraju pokazati kad žele ući u svoje naselje, ali moj je dojam da se to dosad ne kontrolira jako strogo. Lokalne tržnice još rade, pri čemu gotovo svi na ulici nose zaštitne maske.“

Za razliku od Huanga iz Mudanjianga, Li ima povjerenja u vlasti. „Mislim da u Harbinu vlasti imaju stanje pod kontrolom. Zašto bi krivotvorile podatke o Covidu-19? To bi samo još više naštetilo ugledu vlade.”

Ali, stanovnici pokrajine Heilongjiang suočeni su s nepovjerenjem iz drugih dijelova Kine. Huang iz Mudanjianga govori za DW o učestalim negativnim postovima na društvenim mrežama.

On strahuje da će stanovnici Heilongjianga sad teže naći posao u drugim dijelovima zemlje. Jednog njegovog poznanika koji je u vrijeme vrhunca epidemije radio od kuće šef je odmah poslao kući kad se pojavio na radnom mjestu u susjednoj pokrajini Shandongu.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare