Svijet

Širom SAD-a održani najveći protesti zbog ubistva Georgea Floyda dosad. Podržala ih i gradonačelnica Washingtona

Desetine hiljada demonstranata okupili su se u subotu u Washingtonu i drugim američkim gradovima pozivajući vlasti da prekinu rasizam i policijsku brutalnost, nakon što su prosvjedi potaknuti smrću Georgea Floyda u Minneapolisu, za koju je odgovorna policija, ušli u dvanaesti dan.

Okupljanje demonstranata ispred spomenika Abrahamu Lincolnu u Washingtonu i njihov mimohod do Bijele kuće obilježili su dosad najveće protesti u zemlji od objave videosnimke na kojoj se vidi kako nenaoružanog crnca u lisicama guši bijeli policajac klečeći mu na vratu.

Demonstranti su se u subotu okupili u brojnim urbanim centrima, New Yorku, Atlanti, Philadelphiji, Chicagu, Los Angelesu, San Franciscu, Seattleu, Bostonu i Miamiju, ali i u manjim ruralnim mjestima širom zemlje.

“Imam dojam da na ovaj način postajem djelićem povijesti i dijelom skupine ljudi koja nastoji promijeniti svijet za dobrobit svih nas”, rekao je Jamilah Muahyman, stanovnik Washingtona, koji se pridružio demonstracijama blizu Bijele kuće.

Jedno od najvećih iznenađenja je okupljanje između 150 i 200 demonstranata u sklopu pokreta ‘Black Lives Matter’ u gradiću Vidor na istoku Teksasa, zloglasnom po dugogodišnjoj povezanosti s Ku Klux Klanom.

Subotnji protesti bili su puno ‘opušteniji’ u poređenju s puno žešćim, iako uglavnom mirnim demonstracijama održanim posljednjih dana. Sedmica je započela sporadičnim epizodama paleži, pljačke i vandalizma, za što vlasti i aktivisti uglavnom okrivljuju vanjske poticaje i zločinačke porive.

Vlasti su povremeno pribjegavale žestokoj taktici nastojeći uvesti policijski sat u nekim gradovima, među njima i u New Yorku i Washingtonu, gdje je policija rastjeravala okupljene demonstrante. No ti su sukobi samo pojačali fokus protesta na širi način gledanja na događaje čiji su dugoročni cilj dalekosežne reforme krivično-pravnog sistema, kao i odnos sistema prema rasnim manjinama.

Intenzitet protesta počeo je jenjavati u srijedu pošto su vlasti Minneapolisa uhitile svu četvoricu policajca umiješanih u Floydovu smrt. Derek Chauvin, bijeli policajac koji je koljenom gušio Floyda gotovo devet minuta, dok je on više puta kazao da ne može disati, optužen je za ubistvo drugog stepena.

No u subotu su održani najveći prosvjedi dosad. U glavnim gradovima Sjedinjenih Država okupili su se desetine hiljada ljudi, unatoč zdravstvenom riziku od zaraze koronavirusom, iako službeni podaci o odazivu građana nisu još dostupni.

Velik je broj demonstranata promarširao pokraj univerzitetske bolnice George Washington, od Bijele kuće udaljene tek nekoliko blokova, izvikujući: “Ruke uvis, ne pucajte!”, “Marširamo zbog nade, a ne zbog mržnje” i “Ne mogu disati”.

U Floydovu rodnom Raefordu u Sjevernoj Karolini stotine stanovnika čekale su ispred crkve u kojoj je na odru izloženo Floydovo tijelo, želeći mu odali počast.

U New Yorku je u subotu poslijepodne mnoštvo demonstranata Brooklynskim mostom stiglo u Donji Manhattan. U mirnome su mimohodu prošli uglavnom praznim Broadwayem. Hiljade su ih se okupile u Harlemu, odakle su krenuli prema centru grada, prešavši stotinu gradskih blokova do Washington Squarea.

U Philadelphiji su se demonstranti okupili ispred gradskog Muzeja umjetnosti izvikujući: “Ako nema pravde, nema ni mira.”

Među demonstrantima okupljenim samo jedan blok od trga ispred Bijele kuće, koji je gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser dan ranije preimenovala u Black Lives Matter Plaza, vladalo je gotovo svečano okruženje.

Demonstrantima se pridružila i gradonačelnica, žestoka i glasna kritičarka Trumpove reakcije na proteste. Demonstranti su uz glasnu muzike sa zvučnika pjevali Sweet Caroline Neila Diamonda i Alright Kendricka Lamara.

U demonstracijama su učestvovale cijele porodice, kao i građani svih dobnih grupa.

Bilo je puno manje policije nego prošle sedmice i njeni pripadnici nisu bili toliko agresivni, čemu u prilog govori i činjenica da su bili odjeveni u službene patrolne uniforme i nisu nosili kacige ni neprobojne prsluke.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare