Magazin

Sito i fino: Lagana hladna proljetna salata za vitku liniju

Amarant je žitarica koja je zbog svoje hranjivosti primjerena ljudima svih dobi, ne sadrži gluten, a obiluje kalcijem i željezom. Lagana salata može stajati u frižideru i po potrebi je jedete kao cijeli obrok.

Amarant je žitarica koja je zbog svoje hranjivosti primjerena ljudima svih dobi, ne sadrži gluten

Sastojci:
150 gr amaranta
6 dcl vode
1 supena kašika maslinova ulja
1 srednji ljubičasti luk
2 avokada
15 cherry paradajza
100 g feta sira
Sol, peršun, zeleni biber
kriška limuna po ukusu

Priprema:

Zagrijte vodu dok ne zaključa. U nju stavite žitaricu amarant i kuhajte 15 minuta uz povremeno miješanje. Znate da je kuhanje žitarice gotovo kad upije svu vodu. Ostavite ga sa strane da se ohladi.

Očistite luk i narežite ga na trakice. Očistite avokado pomoću kašike (kašikom iznutra odvajajte meso avokada od kože). Operite cherry paradajz i prerežite ih po pola.

Kad se amarant ohladio dodajte ga povrću i lagano promiješajte. Dodajte još supenu kašiku maslinovog ulja i raskomadani feta sir. Dodajte malo zelenog bibera, soli i na sitno nasjeckanog peršuna pa još jednom promiješajte.