Svijet

Situacija se preokreće: Šta se dešava sa ruskom vojskom u Ukrajini?

Prema jednom evropskom političaru, Rusija se sada može suočiti s “ogromnim” vojnim poteškoćama u Ukrajini, budući da pomoć stranih saveznika potencijalno preokreće ploču u višemjesečnom sukobu.

Isporuka vojne pomoći Ukrajini od strane Sjedinjenih Država i drugih zemalja navodno se koordinira u američkom postrojenju u blizini Stuttgarta u Njemačkoj. SAD sada pomaže oko 50 država u pružanju takve pomoći Ukrajini, prema izvještaju njemačkog javnog servisa, Deutsche Welle (DW), uključujući vrlo hvaljeni artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti (HIMARS) i samohodne haubice PzH 2000 iz Njemačke i Nizozemske, piše Newsweek.

Govoreći za DW u subotu, Nico Lange, njemački zastupnik i načelnik štaba saveznog ministra odbrane zemlje, rekao je da ovaj značajan priljev vojne pomoći Ukrajini mijenja dinamiku ruske invazije.

“Ključni aspekt proteklih nekoliko dana je da je Rusija sada prisiljena reagirati na izjave i postupke Ukrajinaca”, rekao je Lange. Do sada je bilo obrnuto: Ukrajinci su bili prisiljeni reagirati na sve što je Rusija činila.

Lange je nastavio, rekavši da je Rusija “premjestila značajne snage na jug, prema Hersonu i Zaporožju”, dvjema regijama u južnoj Ukrajini koje su uglavnom pale pod rusku okupaciju. Također su posljednjih sedmica postali žarište značajnih protuofanziva ukrajinskih snaga s ciljem da ih ponovno zauzmu.

“Ukrajinski napad neće izgledati kao ruski: ova baražna vatra koja uništava sve na svom putu”, rekao je Lange. Prije će se oslanjati i na partizane, na ustanke u okupiranim gradovima, na pokretne operacije iza neprijateljskih linija.

Dodao je: “Rusi imaju velikih problema s kontrolom ovih područja. Puno je partizanskih aktivnosti u okupiranom dijelu Zaporoške oblasti. Ruske patrole se ubijaju noću. I u Melitopolju, kao i u Hersonu, postoje plakati usmjereni protiv ruskih okupatora vode se kampanje letaka. Stalno se nešto novo postavlja.”

Rusija sada ne može “beskrajno eskalirati” u Ukrajini, rekao je Lange, dodajući da se suočavaju s “ogromnim” poteškoćama u nastavku sukoba.

Osiguran od strane SAD-a kao dio svoje pomoći Ukrajini, M142 HIMARS je nazvan “mjenjačem igre” u borbi zemlje protiv Rusije. S mogućnošću punjenja sa šest preciznih GPS-navođenih projektila, HIMARS je sposoban pogoditi ciljeve udaljene do 300 km.

Prvotno objavljeno u junu, visoki dužnosnik odbrane SAD-a tvrdio je da su do kraja jula ukrajinske snage upotrijebile HIMARS za uništavanje preko 100 ruskih ciljeva “visoke vrijednosti”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare