Svijet

Situacija u Mariupolju je katastrofalna: Porodice više nemaju hrane za djecu. Nedostaje i lijekova za teško bolesne

Crveni križ opisao je katastrofalnu situaciju u Mariupolju, ukrajinskom lučkom gradu koji je pod opsadom ruskih snaga. Po Mariupolju već danima padaju bombe i granate, a Rusi su jučer u Mariupolju bombardirali porodilište i dječju bolnicu.

Saša Volkov, šef delegacije Crvenog križa u Mariupolju, rekao je da dobija izvještaje prema kojima su zalihe hrane i vode na “opasno niskim razinama”. U audioporuci snimljenoj jučer, Volkov je rekao da “mnoge porodice više nemaju hrane za djecu”.

Dodao je da “postoji neka vrsta crnog tržišta za povrće”, ali “meso se ne može naći nigdje”. Zalihe lijekova su pri kraju, rekao je Volkov dodajući kako su “gradske apoteke opljačkane prije četiri do pet dana”. Neke bolnice, doduše, i dalje funkcioniraju. 

“Ljudi su se počeli razbolijevati zbog vlage i hladnoće. Nedostaje lijekova, naročito za dijabetičare i ljude koji boluju od raka. Ali ne postoji način da se ti lijekovi nađu u gradu”, rekao je Volkov.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
UŽIVO Rusija kuka jer im se urušava ekonomija. Putin održava sastanak zbog sankcija
1 godina

[…] Crveni križ opisao je katastrofalnu situaciju u Mariupolju, ukrajinskom lučkom gradu koji je pod opsadom ruskih snaga. Po Mariupolju već danima padaju bombe […]