špijunski rat u Evropi pojačan dužinom trajanja sukoba u Ukrajini CIA ima poruku za Ruse sjedište CIA-e logo na sredini prostorije veliki muškarac u tamnom odijelu hoda preko njega
Svijet

Situacija u Ukrajini pojačala ‘špijunski rat’: CIA poslala neobičnu poruku Rusima

Direktor operacija CIA-e, David Marlowe kazao je kako je ta agencija zainteresirana za regrutaciju Rusa koji su nezadovoljni Putinovim ratom u Ukrajini.

“Putin je bio u svom najboljem trenutku dan prije invazije. Imao je svu moć prisile koju će ikada imati”. Izjavio je to Marlowe na akademskoj panel raspravi u Arlingtonu, u Virginiji, prošle sedmice.

Navodeći ustupke koje je dobio od Ukrajine, podjelu NATO-a i projiciranje ruske vojne, ekonomske i diplomatske moći kao Putinove početne ciljeve, Marlowe je rekao: “On je potratio svaki djelić toga.”

“I tako, za direktora operacija, po svijetu tražimo Ruse koji su zgroženi time kao i mi. Jer zapošljavamo nove članove”, dodao je.

špijunski rat u EVropi pojačan je dužinom trajanja sukoba u Ukrajini Ukrajinski vojnici sa žutim trakama na rukama i fantomkama na glavi u maskirnoj uniformi ulaze na potpuno razrušen aerodrom u Hersonu
Produženo ratovanje u Ukrajini pokrenulo je pojačani špijunski rat u Evropi

Vjeruje se da je više od 400.000 Rusa napustilo Rusiju u mjesecima nakon početka invazije. Kremlj je procijenio da je dodatnih 700.000 napustilo zemlju u dvije sedmice. To se desilo nakon što je Putin proglasio “djelimičnu” mobilizaciju sredinom septembra.

Prema The Wall Street Journalu, koji je prvi pisao o Marloweovom prijedlogu za regrutiranje, produženo ratovanje u Ukrajini pokrenulo je “pojačani špijunski rat” u Evropi. Šef britanske obavještajne agencije MI6 procjenjuje da je više od 400 ruskih obavještajnih službenika koji su djelovali pod diplomatskim paravanom protjerano od ovog ljeta. A Kremlj je iz osvete smanjio američku i evropsku diplomatsko prisustvo.

Wall Street Journal također je citirao zapadne zvaničnike. Oni su rekli da osoblje CIA-e i MI6-a pruža obuku i provodi operacije na terenu u Ukrajini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare