Vijesti

Sivro: 75 posto prosvjetnih radnika u KS želi vakcinu

Kantonalni odbor SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo je Ministarstvu zdravstva KS u prethodnom periodu uputio zahtjev da na listu prioriteta na dobrovoljnoj bazi za vakcinisanje protiv covid-19 budu uvršteni radnici u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo.

Sindikat je među članstvom proveo anketu o vakcinaciji radnika u vrtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo protiv covid-19 na dobrovoljnoj osnovi.

Od ukupno 3,515 ispitanika – članova Sindikata anketi je pristupilo blizu 84% članstva (2.967 osoba) a 75% ispitanika ili 2.662 osobe su se izjasnile da žele biti vakcinisane.

“Interesantno je da se 21 ispitanik izjasnio da je već iskoristilo mogućnost i vakcinisao se u susjednoj državi.
Od ukupnog broja onih koji su se izjasnili za vakcinaciju, njih 49 se izjasnilo da bi pristalo na prvo dostupno cjepivo protiv COVID-19, te da u tom slučaju nije važan proizvođač.

Rezultati ankete
83,88 posto ispitanika želi vakcinu

Najmanji broj ispitanika, njih 25 se izjasnilo za cjepivo Johnson&Johnson, Sinovac je odabralo 27 ispitanika, za Modernu je 33, dok je 37 anketiranih odabralo cjepivo AstraZeneca. Sinopharm je odabralo 48, a Sputnjik V preferira 202 ispitanika. Najveći broj ispitanika, njih čak 2.238, izjasnilo se za cjepivo Pfizer/BioNTech”, saopćeno je iz Sindikata, koje potpisuje predsjednik Saudin Sivro.

Sindikat poziva Vladu Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo da na listu prioriteta za vakcinisanje protiv covid-19 budu uvršteni radnici u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo kao prioritetna skupina, isključivo na dobrovoljnoj bazi, poželjno i uz mogućnost odabira željenog cjepiva.Povezani postovi: