Politika

Sjajan prijedlog Adnana Delića: Vlada KS će Vijeću ministara refundirati sve što izgubi ukidanjem viza

Vlada Kantona Sarajevo, s obzirom na to da je jedan od argumenta Vijeća ministara BiH za ukidanje viza turistima s područja Kraljevine Velike Britanije, Irske i Kraljevine Saudijske Arabije da će država ostati uskraćena za oko 880.000 KM sredstava koje donose vize i takse, spremna je nadoknaditi te prihode državi.

– Mišljenja smo da su ovo neznatna sredstva u odnosu na prihode koje očekujemo dolaskom ove grupe turista, kao i negativne efekte ukoliko ne dođe do usvajnja ove odluke. Uvjereni smo da će nam se ova sredstva ukidanjem viza višestruko vratiti i biti katalizator oporavka našeg turističkog sektora direktno, ali i indirektno svih djelatnosti povezanih s turizmom – istakao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Kako se navodi u saopćenju iz Kantona Sarajevo, kao drugi argument za neusvajanje te odluke navodi se sigurnosni aspekt vezan za dolazak tih turista u BiH. Međutim, činjenica je da su oni poželjan profil „sigurnih“ turista u svim evropskim metropolama jer, kako se navodi, dobri su potrošači i nisu sigurnosna prijetnja jer saudijske vlasti kroz mehanizam izlazne vize sprječavaju izlazak iz zemlje svojim “problematičnim” državljanima.

– Pozivamo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da na današnjoj sjednici usvoji Odluku o izmjenama i dopunama odluke o vizama jer smatramo da je to, u ovom trenutku, najbolji način da pomognemo i na koncu spasimo privredu BiH – podvukao je ministar Delić, te dodao da ukoliko odluka ne bude usvojena, štete koje će nastupiti bit će milionske, a posljedice katastrofalne po najteže pogođeni sektor.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare