Vijesti

Sjednica Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH. Šta su rekli o izvještaju FUP-a za 2021. godinu?

 Nezavisni odbor Parlamenta FBiH usvojio je godišnji Izvještaj o radu Federalne uprave policije (FUP) za 2021. godinu i Izvještaj zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana za četvrti kvartal 2021. godine.

Na sjednici je Nezavisni odbor Parlamenta Federacije BiH upoznat s aktivnostima i rezultatima rada za 2021. godinu, te planom rada za 2022. godinu Federalne uprave policije.

Razmatran je Izvještaj o radu Federalne uprave policije za period januar – decembar 2021. godine, te Izvještaj o radu zamjenika direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana, za četvrti kvartal 2021. godine.

Na temelju iznesenih rezultata i drugih pokazatelja Federalne uprave policije evidentan je napredak u radu, naročito u pogledu dokumentovanja i procesuiranja krivičnih djela iz nadležnosti Uprave policije, a što potkrepljuju i statistički podaci da su u periodu januar – decembar 2021. godine, službenici Federalne uprave policije podnijeli nadležnim tužilaštvima 490 službenih izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, kojim je obuhvaćeno 949 krivičnih djela protiv 661 osobe.

Poredeći sa rezultatima rada iz istog perioda 2020. godine došlo je do povećanja broja posmatranih parametara, i to podnesenih izvještaja o počinjenom krivičnom djelu za 55 više ili 12,6 posto broja prijavljenih osoba koji je veći za 9 ili 1,4 posto,  dok je broj otkrivenih krivičnih djela manji za 59 ili 5,9 odsto. 

Posebno je istaknuta činjenica da je u izvještajnom periodu provedeno više složenijih istraga čiji je krajnji ishod dokumentovanje koruptivnih krivičnih djela, gdje je Federalna uprava policije imala zavidne rezultate u pogledu povećanja broja okončanih istraga u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, a koje su rezultirale dokumentovanjem 115 krivičnih djela protiv 100 osoba.

Takođe je napravljen osvrt na postignute rezultate Federalne uprave policije tokom 2021. godine kada su u pitanju krivična djela iz oblasti privrednog kriminala, a što je za ishod imalo dokumentovanje 96 krivičnih djela i 42 osobe, saopćeno je iz Nezavisnog  odbora Parlamenta Federacije BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare