Vijesti

Sjednica NSRS: Dodik traži da se odluke Predsjedništva BiH proglase štetnim po vitalne nacionalne interese

Posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika bit će održana danas u Banjoj Luci.

Dodik je tri odluke Predsjedništva BiH, usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva održanoj 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese entiteta RS i pozvao poslanike Narodne skupštine da dvotrećinskog većinom podrže njegov stav.

Riječ je o odlukama o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje sigurnosti SAD o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić očekuje da svi poslanici u Narodnoj skupštini podrže Dodikov stav, jer se, kako tvrdi, u pomenutim odlukama radi o prijenosu nadležnosti u oblastima bezbjednosti i obrazovanja.

PROČITAJTE  Podžić: Opet bih učinio isto. Namjere su mi bile iskrene, ljudske i profesionalne

„Sporno je da u oblasti bezbjednosti nadležno ministarstvo u Vijeću ministara preuzima ulogu MUPRS-a, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i ostalih agencija u BiH“, ustvrdio je Žunić.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SDS-a Zoran Vidić tvrdi da će igrokaz posebnih sjednica Narodne skupštine RS biti trend u ovom sazivu.

Smatra da je bilo potrebe da parlament RS raspravlja o više bitnih pitanja, kao što je izgradnja odlagalištva nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, problem smještaja migranata u općine FBiH s većinskim srpskim stanovništvom, kao i problem uvoza Covid smeća iz Padove u Drvar.

 

 Povezani postovi: