Svijet

Sjeverna Koreja zbog prebjega prijeti osvetom Južnoj Koreji

Sestra sjevernokorejskog vođe zaprijetila je osvetom Južnoj Koreji uključujući i vojskom, u najnovijoj eskalaciji napetosti zbog prebjega sa sjevera koji natrag šalju propagandne materijale i hranu.

Kim Yo-jong, neslužbena glavna savjetnica Kim Jong-una zaprijetila je u saopćenju koje je objavila državna novinska agencija KCNA.

“Na temelju ovlasti koje mi je dao vrhovni vođa, naša stranka i država, dala sam uputu uredu zaduženom za odnose s neprijateljem da odlučno provede idući akciju”, rekla je Kim.

Nije navela o kojoj se akciji radi.

No njezino upozorenje stiže nekoliko dana nakon što je Južna Koreja pokrenula postupke protiv prebjega koji su slali rižu i propagandne letke protiv Sjeverne Koreje, najčešće balonom preko teško utvrđene granice ili u bocama preko mora.

Sjevernu Koreju prebjezi ljute i Pjongjang je proteklih sedmica zaoštrio komunikaciju te zaprijetio zatvaranjem ureda za vezu između dviju vlada.

Želeći popraviti odnose sa Sjeverom, južnokorejska vlada pokušava obeshrabriti slanje hrane i propagandnih materijala kako bi izbjegli kritike iz Sjeverne Koreje, a prebjezi se žale na pritisak.

Južnokorejsko vijeće za nacionalnu sigurnost sastalo se u nedjelju sa šefovima diplomatske i sigurnosne službe “kako bi analiziralo trenutnu situaciju na Korejskom poluotoku”, objavila je predsjednička Plava kuća, ne navodeći pojedinosti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare