Sport

Skandal u najavi, uključen i bivši agent CIA-e: Kako je Katar zapravo dobio Mundijal 2022. godine

Associated Press došao do saznanja da je u cijeli projekat vlade Katara u vezi sa dobijanjem domaćinstva Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine bio uključen i agent američke obavještajne agencije (CIA).

Odabir Katara za domaćina Mundijala od prvog trenutka izazvao je dosta kontroverzi, a sve je počelo optužbama o korupciji prema nekadašnjem prvom čovjeku FIFA Seppu Blatteru.

Nastavilo se pisanjem o nehumanim uslovima i pogibijama radnika na izgradnji stadiona, da bi Associated Press došao do saznanja da je u cijeli projekat vlade Katara bio uključen i agent američke obavještajne agencije CIA.

Kako se navodi u izvještaju, u cijelu operaciju tamošnje vlade, još od 2010. godine, bio je uključen i nekadašnji operativac američke obavještajne agencije (CIA) Kevin Chalker, koji je imao zadatak da špijunira fudbalske zvaničnike širom svijeta, ali i da pomoću špijunskih metoda iz njih izvuče ključne informacije u vezi domaćinstva.

Novinari AP-a imali su uvid u listu poziva, poruke, mejlove i poslovna dokumenta Chalkera, koji je imao i zvaničnu mejl adresu na domenu katarske vlade.

Među pozivima, pronađeni su i brojevi nekolicine ljudi koji su direktno odlučivali o narednom domaćinu Svjetskog prvenstva.

Osim prisluškivanja i krađe informacija, Chalker je u sklopu svog zadatka pravio i lažne profile na društvenoj mreži Facebook, gdje je slikama atraktivnih djevojaka namamljivao zvaničnike da se uopšte upuste u konverzaciju s njim.

Chalker je ekspresno demantovao navode iako se na fotografijama jasno vidi u društvu spomenutih zvaničnika, nazvavši ih sramotnim i istakavši da su dokumenta do kojih je AP došao falsifikati.

S druge strane, čelnici Međunarodne fudbalske federacije i Fudbalskog saveza Katara nisu željeli da se oglašavaju po ovom pitanju.

Cijeli slučaj privukao je pažnju i američkog Kongresa, koji je pokrenuo istragu zbog sve većeg broja bivših operativaca koji se poslije penzionisanja upuštaju u ovakve poslove, posebno u predjelu Bliskog istoka.

„Kevin Chalker je bivši agent CIA, a svoju saradnju sa vladom Katara započeo je još 2010. godine, kada su i počele kandidature za Mundijal. Naša istraga pronašla je dokaze koji govore da se on bavio klasičnim špijunskim poslom, prije svega usmjerenom prema rivalima za domaćinstvo Svjetskog prvenstva, ali i najvišim zvaničnicima FIFA“, rekao je Alan Suderman, novinar AP.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare