Svijet

Skandalozna objava ruskog diplomate. Ukrajinci tvde da je to bio poziv na genocid

Stalni ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama Mihail Uljanov izazvao je oštre kritike zbog posljednje objave na Twitteru u kontekstu rata u Ukrajini.

“Nema milosti prema ukrajinskom stanovništvu“, naveo je Uljanov, koji je naknadno izbrisao tu objavu.

Uljanov je tom porukom odgovorio na prethodnu objavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u kojoj se zahvaljuje američkom predsjedniku Joeu Bidenu na još jednom paketu vojne pomoći Ukrajini.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko nazvao je riječi Uljanova pozivom na genocid.

“Ruski ambasador Mihail Uljanov poziva na eliminaciju ukrajinske nacije. Ovaj genocidni jezik se ne smije tolerirati. Pozivamo cijelu diplomatsku zajednicu u Beču da bojkotuje Uljanova, a zemlju domaćina, Austriju, da ga proglasi personom non grata“, rekao je Nikolenko.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije također je reagiralo, rekavši da podržava slobodno izražavanje, ali se protivi takvom agresivnom diskursu.

Uljanov je u svoju odbranu rekao da je njegovo kritičko zapažanje politike pumpanja Ukrajine oružjem u kombinaciji sa odbacivanjem diplomatije protumačeno kao poziv na genocid.

“Podmuklo tumačenje koje nema nikakve veze sa mnom i mojim riječima. Pokušaji da se moje riječi o politici Kijeva povežu s pozivom na genocid su nečuveni i apsolutno neprihvatljivi. Prljave metode“, napisao je na Twitteru.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare