Politika

Skuplja za 140 KM: Potrošačka korpa u novembru 1.918, prosječna plaća 961 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za novembar 2020. iznosi 1.918,53 KM i za 139,39 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za septembar 2020. iznosila je 961 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 12 KM je viša od prosječne plate isplaćene u julu 2020. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom iznosi 50,09 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

PROČITAJTE  Evropski zeleni usvojili Rezoluciju, podržavaju multietničke i građansku BiH: EU treba uvesti čvrste sankcije Dodiku

Potrošačku korpu čini prehrana – 46,2 posto, stanovanje i komunalne usluge – 16,2 posto, higijena i održavanje zdravlja – osam posto, obrazovanje i kultura – 5,7 posto, odjeća i obuća – 10,4 posto, prijevoz – 7,2 posto i održavanje domaćinstva – 6,3 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz SSSBiH.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare