Vijesti

Skupština KS na hitnoj sjednici vratila Nacrt izmjena Zakona o radu FBiH na doradu

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas na hitnoj sjednici nisu podržali Mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo na tekst Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH. Jednoglasno su usvojili zaključak kojim se dokument vraća Vladi FBiH na doradu.

Zastupnici su održali prvu online sjednicu na kojoj su protiv ovog mišljenja bila 22 zastupnika, dok ih je šest bilo suzdržano.

Riječ je o izmjenama i dopunama 11 tačaka ovog zakona za koji su mnogi sindikati, ali i zastupnici rekli da ide na štetu radnika. Izmjene ostavljaju mogućnost poslodavcima kojima je zabranjen rad tokom stanja prirodne nesreće i kojima je prihod smanjen za 35 posto, da upute radnika na čekanje na period do tri mjeseca. Također, poslodavac može jednostranom odlukom izvršiti umanjenje plaće po osnovu broja radnih sati za koje je radno vrijeme skraćeno. Poslodavcu je ostavljena i mogućnost da radnika pošalje na godišnji odmor ili da pošalje radnika na neplaćeno odsustvo u trajanju od maksimalno 20 dana.

U Mišljenju Ministarstva za rad KS navodi se da je ovaj zakon pripremljen u okviru mjera koje se poduzimaju u vezi proglašenja stanja nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine uzrokovanog pojavom koronavirusa (COVID-19).

“Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice je nakon razmatranja dostavljenog teksta Nacrta Zakona dalo mišljenje u kojem su dati prijedlozi koji se odnose na nepreciznosti u zakonu i potrebi da se određene odredbe predefinišu, kako ne bi dovodile do nedoumica u njegovoj primjeni. Poseban segment u mišljenju se odnosio na prijedloge koji se odnose na zaštitu nekih prava radnika za koje ovo ministarstvo smatra da ne mogu biti dovedena u pitanje ovim zakonom, niti o istim mogu odlučivati poslodavci bez saglasnosti radnika”, navode iz ovog Ministarstva.

Istakli su kako socijalni partneri, misleći pri tome na Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH su “apriori” protiv donošenja ovog zakona, jer smatraju da ovaj način nije adekvatno odgovoreno na pitanja iz radno-pravnih odnosa, da ostaju nezaštićena prava radnika iz radno-pravnog odnosa i da se time otvara prostor za tužbe radnika protiv poslodavaca i radne sporove. Također, navode da treba imati u vidu da je različita pozicija FBiH i kantona u pogledu prava iz radnih odnosa i uređenja tih odnosa, budući da su kolektivnim ugovorima na nivou FBiH i kantona, na različiti način uređena.

“Razumijemo potrebu zaštite radnih mjesta i privrede, ali napominjemo da u pripremi mišljenja nije bilo dovoljno vremena za odgovarajuće pravne i fiskalne procjene koje ovakav propis zahtjeva i koji može rezultirati dosta neizvjesnim posljedicama po KS”, kazali su iz ovog ministarstva.

Zastupnik iz Naroda i Pravde Elmedin Konaković rekao je kako je u FBiH bez posla ostalo 30.000 radnika i da smo rekorder po tom broju na Zapadnom Balkanu.

“Nema jasne fiskalne procjene ovog zakona, ne može je ni biti. Kada je Vlada FBiH shvatila u kakav ponor vuče fiskalni sistem jer mjesečna potreba za ovih 30.000 je više od 11 miliona KM, onda pokušavaju napraviti sljedeće. Pošto nisu na vrijeme reagovali, pa ni vi u Vladi KS, da poslodavcima garantujete da ćete biti uz njih, uradili ste suprotno i ponudili nakon mjesec nekoliko rješenja koja tjeraju poslodavce da pošalju ljude na biro”, rekao je Konaković.

Zastupnik Damir Nikšić rekao je kako je ovaj zakon pisan sa stanovištva države i poslodavaca, a ne i radnika jer oni, kako kaže, nemaju svoje političke predstavnike u zakonodavnoj vlasti.

“Mislim da će ovaj zakon rezultirati time da će statistički podaci pokazivati znatno manji broj nezaposlenih nego što će ih u stvarnosti biti, jer će mnogi ostati u radnom odnosu, ali će ostati i bez plaće i bez doprinosa. Radnici neće biti otpušteni, a neće im se ništa isplaćivati, a kaže se da im se tim čuvaju radna mjesta tokom ovog stanja, a onda nam slijedi ekonomska kriza. Ministrica je u u prijedlogu objasnila da je Zakon idiotski, ali u Mišljenju se to nigdje ne navodi, ono je preblago za ovako loš zakon i zato ga neću podržati”, rekao je Nikšić.

Dopredsjedavajući Skupštine i zastupnik Naše stranke Vibor Handžić kazao je da je Nacrt korektan na većinu odredbi, ali da je Ministarstvo dalo ‘blago’ mišljenje u vezi odredbi Nacrta koje se, između ostalog, tiču jednostranih odluka poslodavca da radnika može poslati na čekanje, godišnji odmor ili mu prekinuti ugovor o radu.

Zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) Samra Ćosović-Hajdarević iznijela je niz prijedloga na Nacrt, među kojima je prijedlog da radnik ne može biti dostupan poslodavcu 24 sata, da kompanije koje ostvare veće prihode nemaju pravo smanjiti radniku plaću te da teret krize ne mogu snositi radnici s najmanjim plaćama.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Zvonko Marić kazao je da iz materijala nije jasno da li je predlagač Vlada FBiH ili federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača te da tako ozbiljan zakon treba multidisciplinarni pristup, a ne samo stav jednog ministarstva.

Na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS usvojen je zaključak zastupnika Zvonka Marića kojim se predlaže da se ovaj dokument vrati Vladi FBiH na doradu, a onda dostavi Vladi i Skupštini KS, ističući kako je ovo prevažan zakon koji mora imati legalistički pristup u svakom smislu. Za je glasalo svih 28 zastupnika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare