Vijesti

Skupština KS opredijeljena za unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja. Škrijelj poručio: Ohrabren sam

Donošenje novog zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, finansiranje Univerziteta u Sarajevu, kao i zapošljavanje na njegovim organizacionim jedinicama, bile su teme današnjeg sastanka rukovodstva Skupštine KS i predstavnika UNSA.

U fokusu razgovora predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića i rektora UNSA Rifata Škrijelja, bila je i pravna integracija Univerziteta.

“Kao rektor ohrabren sam, jer u periodu ozbiljne reforme UNSA, uključujući i pravnu reformu, Univerzitet ima ozbiljnu podršku svog osnivača”, kazao je Škrijelj.

Izrazio je uvjerenje da će dijalog uroditi plodom, na dobrobit studenata i svih zaposlenih, kao i to da će UNSA u budućnosti biti mnogo bolje pozicionirana visokoškolska ustanova na svjetskoj i evropskoj listi univerziteta.

Predsjedavajući Okerić istakao je da su visoko obrazovanje, kao i UNSA među prioritetima u radu Vlade i Skupštine KS, zbog čega je i pokrenuta procedura donošenja novog zakona za tu oblast.

PROČITAJTE  Ohrabrujuće vijesti: Nakon duže vremena nije bilo smrtnih slučajeva u Sarajevu. 106 novozaraženih

Skupština KS, rekao je, opredijeljena je za unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja kroz novi zakon o visokom obrazovanju, koji bi se u formi nacrta trebao naći na dnevnom redu naredne skupštinske sjednice.

Javna rasprava o tom kapitalnom zakonu, dodao je, bit će organizirana u okviru pet debata, kako bi se saslušale različite ciljne skupine, te njihova mišljenja i prijedlozi.

“Kapacitiranje ljudskih resursa na Univerzitetu također je važan segment i bit će predmet razmatranja Vlade. Skupština KS očekuje od Univerziteta i prijedlog o referentnom datumu za pravnu integraciju, o kojem bi se trebali odrediti do kraja godine”, poručio je Okerić.

Sastanku su prisustvovali i dopredsjedavajući Skupštine KS Smiljana Viteškić i Danijela Kristić i Vibor Handžić, te generalni sekretar i prorektor za finansije UNSA Tarik Zaimović i Kenan Filipović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

PROČITAJTE  Intenzivno se radi na priprema za javni doček Nove 2022.godine u Sarajevu: Sve zavisi od epidemiološke situacije


Povezani postovi: