Šarena planeta

Slava rodnog mjesta Melanije Trump bliži se kraju: Prodavali su i kobasicu nazvanu njoj u čast

Valovi lagane, zlatne čokolade ljuljuškaju se na površini moussea od bijele čokolade prekrivene kremom – što su boje odabrane u čast najpoznatije kćeri Sevnice – Melanije Trump, piše BBC.

Tokom posljednje četiri godine ovdašnji stanovnici stekli su izvjesnu međunarodnu slavu i iskoristili je za promociju svog gradića smještenog u središnjoj Sloveniji, kao i svojih proizvoda. No, sada kad predsjednikovanje Donalda Trumpa ulazi u svoje posljednje sedmice, i slava Sevnice bliži se svome kraju.

“Željeli smo da torta bude elegantna, da sliči Melaniji – zlatna boja je tu zbog Trumpa, a bijela zbog Bijele kuće”, kaže Nuša Vidmar, vlasnica slastičarnice Julija.

Torta sadrži i orašaste plodove, kojima je bila sezona kada je Melania Trump postala prva dama u januaru 2017. godine.

Posjetitelji ovog gradića od 5.000 stanovnika, pristižu krivudavom cestom koja slijedi rijeku Savu kroz šumu i izlazi na pilanu, gdje su trupci naslagani visoko na prikolice.

Na obali Save, tek nešto izvan grada, neugledan kip na panju podiže ruku – gledatelj će presuditi pozdravlja li ili zove upomoć.

Ovo je druga verzija kipa koji se jednostavno zove Melania. Izvorni drveni kip, koji nije imao nikakve sličnosti s poznatom bivšom stanovnicom Sevnice, tokom ljeta je neko spalio.

U Sevnici vrlo pažljivo odvajaju politiku od svoje povezanosti s Washingtonom.

“U našoj slastičarni imamo puno ljudi iz cijelog svijeta – svi su probali tortu Melaniju, ali mislim da nisu došli samo po tortu”, napominje vlasnica slastičarnice. ‘Bila je to velika stvar za nas – velika stvar i za Sloveniju. Bio je to historijski trenutak – i mislim da takav trenutak više nećemo vidjeti.’

Torta ‘Melanija’ Stjepan Milos/Anadolu Agency

No, to ne znači kraj svim koristima koje će veza s Melanijom donijeti Sevnici.

Unutar impozantnog zamka iz 16. stoljeća na brdu iznad grada, prodaje se kolekcija lokalnih proizvoda s oznakom ‘Prva dama’. Nekima se to može činiti jeftinim komercijalnim trikom, a o tome što bi Melania Trump mogla pomisliti ako sazna za kobasicu nazvanu njoj u čast, možemo samo pretpostaviti.

No, razvoj niza kvalitetnih, lokalno proizvedenih poklona – uključujući vino, čokoladu i kremu za uljepšavanje – zajednički je napor lokalnih vlasti i poduzeća.

Gradonačelnik Srećko Ocvirk kaže da ovaj jedinstveni pristup karakterizira zajednicu koja se sada ponosno predstavlja u svijetu.

‘Sevnica nije tradicionalno turističko odredište. Ali ono što se dogodilo prije četiri godine vrlo je dobro utjecalo na prepoznatljivost grada’, vjeruje. ‘To je okupilo lokalno stanovništvo i potaklo kompanije da udruže snage i sarađuju.’

Uprkos predstojećem odlasku gospođe Trump iz Bijele kuće, Sevnica je odlučila nastaviti nuditi svoje proizvode inspirirane prvom damom, pa čak i dodati još proizvoda u asortiman.

Skulptura Melanije Trump u Sevnici Jure Makovec/AFP

Uživajući u svježem zraku nedaleko kipa Melanije, mještanin Smiljan Slukan otkriva da je njegov otac bio Melanijin učitelj u osnovnoj školi. Ali to ne utječe na njegovo viđenje ishoda američkih predsjedničkih izbora.

‘Za mene lično nije bila velika stvar kad je postala prva dama i njezin odlazak vjerovatno neće utjecati na mene ni sada.’

Strogo nenaučna anketa provedena na ulicama grada sugerira da je ovo široko prihvaćeno razmišljanje. Ali u slastičarnici Nuša Vidmar ipak misli drugačije.

‘Ove će četiri godine uvijek biti dio nas’, kaže slastičarka. ‘Pogotovo torta.’Povezani postovi: