Svijet

Slavni iz cijelog svijeta pisali Putinu: Navaljni je kritično, hitno mu treba ljekar

Više od 70 slavnih osoba iz cijelog svijeta napisalo je otvoreno pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, zahtijevajući od njega da omogući liječenje disidentu Alekseju Navaljnom koji se nalazi u zatvoru u kaznenoj koloniji.

Podsjećajući na njegovu bolest, potpisnici su napisali: “Kao ruski državljanin Navaljni ima zakonsko pravo da ga pregleda i liječi ljekar po njegovu izboru.”

Njihov poziv objavilo je u subotu nekoliko europskih tiskovina, među kojima i Economist na engleskom jeziku.

Pismo su potpisali autorica knjiga o Harryju Potteru, J. K. Rowling, tri dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Herta Mueller, Louise Gluck i Svetlana Alekijevič, član grupe ABBA-e Bjorn Ulvaeus, britanski glumci Benedict Cumberbatch i Kristin Scott Thomas te povjesničari Niall Ferguson i Simon Schama.

U pismu koje su poznate osobe uputile Putinu ističe se da je Navaljni u kritičnom stanju.

“Gospodine predsjedniče, pozivamo vas da Alekseju Navalnom odmah pružite medicinsku pomoć i njegu koja mu je hitno potrebna, a na koju, u skladu s ruskim zakonom, ima pravo. Kao neko ko je prisegnuo da će poštovati zakon, sada samo to morate provesti u djelo.”

Navaljni već danima štrajkuje glađu pokušavajući zatvorske vlasti primorati da mu omoguće posjet ljekara. Trenutno mu prijete prisilnom konzumacijom hrane.

Taj 44-godišnji ruski disident nedavno se žalio na bolove u leđima, obamrlost udova, na temperaturu i kašalj. Njegova porodica, advokati i pristalice izrazili su zabrinutost zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Tim njegove doktorice Anastazije Vasiljeve tvitao je da posjeduje zabrinjavajuće rezultate analize krvnog testa Alekseja Navaljnog. Ljekari dodaju da ne isključuju mogućnost zatajenja bubrega ili pojavu srčane aritmije.

U augustu je Navaljni preživio pokušaj atentata nervnim otrovom novičokom, nakon čega se liječio u Njemačkoj. Žalio se da se upotreba zabranjenoga hemijskog sredstva protiv ruskog državljanina u njegovoj zemlji ne istražuje. Nekoliko laboratorija u EU potvrdilo je prisutnost otrova.Povezani postovi: