Region

Slijede li novi nemiri? Demonstranti se jutros ponovo okupljaju na sjeveru Kosova

U tri općine na sjeveru Kosova, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, počelo je okupljanje građana srpske nacionalnosti na nove proteste protiv ulaska novih gradonačelnika u općinske objekte.

Utorak je treći dan protesta praćenih napetostima i nasiljem. Dan ranije, u Zvečanu je u nasilju demonastranata povrijeđeno je 25 vojnika KFOR-a, prenosi Koha Ditore.

Najveće napetosti u Zvečanu

Najnapetija situacija zabilježena je u Zvečanu.

Premijer Kosova Albin Kurti sinoć se sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Sa njima je razgovarao o dešavanjima na sjeveru Kosova, nakon nasilne akcije ekstremističkih demonstranata protiv kosovske policije, KFOR-a i pripadnika medija, prenosi Anadolija.

Kurti je ocijenio da se, iako je bilo i mirnih demonstranata, ne radi o mirnim protestima, već o gomili ekstremista u režiji zvaničnog Beograda.

Maskirani ekstrimisti

“Srpski nacionalistički, šovinistički i prokremljanski grafiti sa maskiranim ekstremistima koji ciljaju, vandaliziraju i napadaju bilo šta nesrpsko glavni su pokazatelj motiva nasilnih akcija, koji bi svi trebali najoštrije da osude”, kazao je Kurti.

Informišući ih o situaciji na sjeveru, kosovski premijer je istakao značaj i potrebu za deeskalacijom situacije, kao i izrazio spremnost da sa državama Kvinte radi na tom cilju.

Dogovorili su se da će ostati u bliskoj komunikaciji narednih nekoliko sati i dana.