Svijet

Slijedi li Rusima slom na frontu? “Uskoro bi se mogli povući iz ključnog grada”

Doktor Mike Martin, gostujući saradnik na studiju rata na King's koledžu u Londonu, sugerirao je da Rusi možda neće moći još dugo braniti strateški ključni grad Herson – i da bi mogli biti prisiljeni povući se unutar sljedećih sedam dana.

To je bilo mjesto nekih od najžešćih borbi u Ukrajini, ali istaknuti stručnjak predviđa da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao uobličiti povlačenje svojih snaga kao gest “dobre volje” u sljedećih deset dana.

Operativno važan

Rusima je Herson operativno važan zbog pristupa Krimu i položaja sjeverno i zapadno od rijeke Dnjepar, prenosi Sky News.

Rekavši da je rat trenutno “na veoma zanimljivoj tački”, Martin je ukazao na operativne pauze u borbama u Donbasu.

Sada Ukrajina koristi pauze u borbama dok se Rusija pregrupira kako bi uzvratila udar na moskovske trupe, napadajući komandne centre i kontrolne tačke u Hersonu oružjem koje je donirao Zapad.

Ukrajina je također pogađala linije snabdijevanja i mostove, usporavajući ruski pristup Hersonu.

I kaže da nedavni pristup Kijeva raketnim sistemima većeg dometa znači da će Rusija sada morati značajno premjestiti svoje zalihe, tako da budu izvan dometa ukrajinskih udara.

Ostaju bez zaliha

“To znači da Rusija, koja se oslanja na vrlo težak artiljerijski način vođenja rata (a artiljerija je logistički najintenzivnija stvar ikada), vjerovatno više ne može dobiti dovoljno zaliha do prve linije fronta za provođenje ofanziva, vjerovatno se mogu sada samo braniti na frontu u Hersonu.

Da sam ja ruski vojnik u Hersonu, trenutno bih bio prilično uplašen”, rekao je Martin.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare