Kriminal

Sljedeće sedmice počinje suđenje Osmici

U Državnom sudu iduće sedmice je planiran početak suđenja direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osmanu Mehmedagiću i rukovodiocu Odsjeka za cyber sigurnost Muhamedu Pekiću, koji su optuženi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, javio je detektor.ba.

Tužilaštvo tereti Mehmedagića i Pekića, kojima je početak suđenja zakazan za 18. decembar, da su tokom augusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Vršeći te radnje, kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, Mehmedagić i Pekić su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pisane i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Naredne sedmice u Sudu BiH se nastavljaju suđenja Senadu Kasupoviću, Jasminu Keseroviću i Milaremu Berbiću za organizovanje terorističke grupe na sirijskom ratištu i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.Povezani postovi: