Svijet

Slovenci poslali Ukrajini 35 tenkova proizvedenih u Jugoslaviji. SAD će ih za to nagraditi

Slovenija je Ukrajini donirala 35 oklopnih amfibijskih vozila BVP M80A, proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji, za što će u dogovoru s SAD dobiti kompenzacijska sredstva za kupnju opreme za slovensku vojsku, prenose slovenski mediji. Vozila su željeznicom već upućena prema Poljskoj i Ukrajini.

Njihova je dekonzervacija trajala više sedmica, a brže slanje pomoći ukrajinskoj vojsci koja se odupire ruskoj agresiji do sada su sprječavale i logističke teškoće zbog stava Mađarske koja ne dupušta prijevoz oružja za odbranu Ukrajine preko svog teritorija, navodi komercijalna televizija POP-TV.

Kako dodaje, dogovoru sa SAD Slovenija će za tu donaciju dobiti od američke vlade sredstva za kupnju oružja i opreme za slovensku vojsku, u vrijednosti većoj od one na koju je procijenjena oprema poslana Ukrajini.

Amfibijsko gusjenično vozilo BVP M80A s posadom od tri vojnika ima top kalibra 20 mm, strojnicu i lansere protutenkovskih projektila Maljutka. Ovom donacijom Slovenija je ispunila obećanje Ukrajini i pridonijela njezinoj odbrani, navodi POP-TV, što je u izjavi potvrdio i ministar odbrane Marjan Šarec.

Slovenija je, po njegovim riječima, Ukrajini već prije donirala pješačko naoružanje, kacige, pancirke i drugu opremu, a od sada će se više koncentrirati na druge vidove pomoći, uključujući razminiranje i pomoć u obnovi Ukrajine nakon rata.

Kako je naglasio ministar Šarec, Slovenija ima veliko iskustvo u poslijeratnom razminiranju, na čemu je niz godina djelovala preko slovensko-američke fundacije, nakon završetka ratova u bivšoj Jugoslaviji.

To je humanitarno djelovanje jer nakon svakog rata ta područja treba razminirati kako ne bi bilo novih civilnih žrtava, rekao je Šarec, dodavši da to ne isključuje niti daljnju pomoć ukrajinskoj vojsci makar je u Sloveniji raspoloživi arsenal naoružanja i opreme koje bi trebalo Ukrajini većinom iscrpljen.

“No možemo im ponuditi obuku, vjerovatno na našem terenu ili negdje drugo na području članica NATO saveza”, kazao je slovenski ministar odbrane.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare