Svijet

Slovenci šalju tenkove Ukrajini, a zauzvrat će od Njemačke dobiti kamione i cisterne

Slovenski premijer Robert Golob postigao je danas s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom dogovor o slanju 28 slovenskih tenkova M55S u Ukrajinu, za što će Slovenija od Berlina primiti 40 njemačkih transportnih vozila, saopštio je ured slovenskog premijera, a prenosi agencija STA.

Golob i Scholz dogovorili su se u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da će Slovenija od Njemačke dobiti 35 vojnih kamiona 8x8 i osam teških cisterni 8x8. Ured premijera Goloba saopštio je da je dogovor sklopljen "u duhu solidarnosti s ukrajinskim narodom" koji se bori protiv ruske agresije, dok će ova "razmjena ojačati i odbrambenu saradnju Slovenije i Njemačke".

Prije nekoliko mjeseci Slovenija i Njemačka pregovarale su o mogućnosti da Ljubljana Ukrajini donira tenkove M84, a zauzvrat od Njemačke dobije modernije tenkove. Do tog dogovora još nije došlo. Slovenski i njemački lider razgovarali su i o energetskoj krizi te o situaciji na Zapadnom Balkanu, pri čemu su podržali evropsku perspektivu zemalja tog prostora, piše STA.