Region

Slovenija dobila prvu predsjednicu. Ko je Nataša Pirc Musar

Ko je Nataša Pirc Musar u obje ruke drži papir

Nataša Pirc Musar postala je prva predsjednica Slovenije u historiji te države. Nakon zatvaranja birališta prebrojano je više od 90% glasova, a Pirc Musar dobila je 53.91 posto glasova. Njezin protukandidat Anže Logar, koji je dobio 46.09 posto glasova, priznao je poraz. Osim njih dvoje, za mjesto predsjednika republike takmičilo se još pet kandidata. To su Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar. Ko je Nataša Pirc Musar?

Pobjeda u drugom krugu

Budući da niti jedan od sedam kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 posto glasova. O novom predsjedniku ili predsjednici odlučio je današnji drugi krug u koji je ušlo dvoje kandidata koji su 23. oktobra dobili najviše glasova.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan. Nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Türk, a potom u dva mandata Borut Pahor. Pobijedi li Pirc Musar, postat će prva žena na funkciji predsjednika Slovenije.

Branila Melaniju Trump

Pirc Musar (54), bivša novinarka i advokatica specijalizirana za zaštitu ličnih podataka, koja je branila i Melaniju Trump, ušla je u predsjedničku utrku jer smatra da njezino iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu.

"Veselim se finalu", istaknula je nakon prvog kruga Pirc Musar ocijenivši da je došlo vrijeme za prvu slovensku predsjednicu te da su birači pokazali da ne slušaju diktat stranaka. Za sebe kaže da stalno živi iste vrijednosti te da je decenijama pobornica LGBTQ+ zajednice i prava na slobodno odlučivanje o rađanju uvijek se boreći za sva ljudska prava.