Region

Slovenska epidemiologinja: Situacija u Hrvatskoj nije pod kontrolom. Ljudi s odmora donose virus

Iako je u Sloveniji posljednjih sedmica većina novih slučajeva koronavirusa vezana za lokalne prijenose, slovenski infektolozi ponovo upozoravaju na opasnost boravka u inozemstvu, u krajevima gdje je broj zaraženih veći nego u Sloveniji, među kojima je i Hrvatska.

Hrvatska bilježi dva puta više zaraza od Slovenije uz manji broj testiranih, kazala je u utorak na konferenciji za novinare Bojana Beović, glavna infektologinja u stručnom timu slovenske vlade, dodavši kako to znači da u Hrvatskoj stanje "nije sasvim pod kontrolom".

S obzirom na velik broj slovenskih turista na hrvatskoj obali, pozvala je na oprez jer se, kako je rekla, u Sloveniji pojavio manji broj slučajeva zaraze koji su uvezeni iz Hrvatske.

"Takvih je slučajeva za sada malo, možda šest prošle sedmice ", rekla je, a radilo se o onima koji su boravili na ljetovanju na hrvatskoj obali, pa im je nakon povratka u Sloveniju potvrđena infekcija.

Beović kaže da se Slovenija glede epidemije i s obzirom na broj novih slučajeva nalazi "na rubu" jer njen trenutnii reprodukcijski broj za širenje koronavirusa iznosi 1,2, što znači da deset nositelja virusa prenese bolest na 12 ljudi, što je opasno.

Ako bi se reprodukcijski broj povećao na 1,5, onda bi Slovenija već u septembru imala prepune bolničke kapacitete namijenjene tim bolesnicima i došlo bi do ponovnog zaustavljanja zdravstvenog sistema za druge pacijente, upozorila je.

Dodala je kako je najveća opasnost zaraze u domovima za starije, gdje je reprodukcijski broj 1,5 s obzirom na starost populacije koja je smještena u jednom prostoru.

Na konferenciji za novinare slovenskih epidemiologa i predstavnika ministarstva zdravstva potvrđeno je da je u posljednje vrijeme sve više širenja virusa i u radnim sredinama, pa su ponovno apelirali na pridržavanje svih zaštitnih epidemioloških mjera i preporuka kako bi se broj novooboljelih ubuduće smanjio.

U Ljubljani su danas o epidemiološkoj situaciji u objema državama i budućim mjerama ograničavanja koronavirusa razgovarali ministri vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske Gordan Grlić Radman i Anže Logar te su dogovorili koordinirano djelovanje i saradnju država, epidemiologa i zdravstvenih tijela.