Vijesti

Slovenski ministar za CNN: “Bojim se da se na Zapadnom Balkanu sprema nešto loše, Putinov prijatelj Dodik vuče čudne poteze”

Slovenski ministar odbrane Matej Tonin kratko je gostovao na CNN-u, gdje je govorio o ukrajinskoj krizi. U intervjuu uoči obraćanja američkog predsjednika Joa Bidena, Tonin je govorio o važnosti jedinstva zapadnih saveznika, a spomenuo je i slučaj Bosne i Hercegovine, prenosi 24ur.

Upitan je li ono što se događa u Ukrajini prijetnja i Sloveniji, slovenski ministar obrane kazao je kako je u ovom trenutku važno učiniti ono o čemu govore zapadni saveznici, prenosi “Jutarnji list”.

“Putin je pokrenuo akcije prema Ukrajini, uvjeren da nećemo učiniti ono što najavljujemo. Sankcije moraju biti oštre. Ako smo ujedinjeni, što je naše najjače oružje, onda ne vidim nikakvu opasnost za Sloveniju”, rekao je Tonin.

Postupke Rusije opisao je kao jasno kršenje međunarodnog prava te rekao kako se radi o invaziji.

“No priznao je da sankcije ne bi bile bolne samo za Rusiju, veći da Europsku uniju, zbog rasta cijena plina. Kao što sam rekao, sankcije moraju biti oštre, ali moraju biti usmjerene na rusko vodstvo, posebno na tvrtke i finansijske tokove”, rekao je, dodavši da bi Rusija također mogla uzrokovati probleme na Zapadnom Balkanu.

Dio ruskog scenarija je taj da oni odvlače pažnju i bojim se da će se na Zapadnom Balkanu dogoditi nešto loše, gdje Putinov prijatelj Dodik vuče čudne poteze, rekao je slovensk iministar.

Tonin smatrao da se ponavlja ruski scenarij iz Gruzije i Krima te je odbacio navode da je Putin uhvatio Zapad na lijevoj nozi.

“Na razini NATO-a i EU-a imali smo puno ministarskih sastanaka i pokazali zajedništvo, što je naša najveća prednost. Ako je htio podijeliti EU, to mu je bio loš potez”, rekao je Tonin.

Na pitanje treba li Ukrajinu sada primiti u NATO, Tonin je rekao kako je Slovenija već podnijela prijedlog za ulazak Ukrajine u EU.

“Ukrajini sada treba jasan znak nade, a Slovenija je pokrenula inicijativu za ulazak u EU po brzoj proceduri. Moramo im pokazati da su dio Evrope”, rekao je Tonin, ne spominjući članstvo u NATO-u.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare