Vijesti

Slovenski premijer uporan: Ako treba, do jutra ću insistirati da BiH dobije status kandidata za EU

Slovenski premijer Robert Golob rekao je u četvrtak da će insistirati “ako treba i do jutra” da se Bosni i Hercegovini odmah dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji o čemu zasad nema suglasja među 27-oricom.

Dolazeći na summit lidera članica Evropske unije, Golob je kazao da je potrebno naći konsenzus kako bi BiH odmah dobila status kandidatkinje, za što su uz Sloveniju još neke članice Unije.

“Insistirat ću ako treba i do jutra na današnjem sastanku, no da to ne znači da će, ako konsenzusa ne bude, Slovenija blokirati dodjelu statusa Ukrajini za što je također potreban konsenzus jer je to odvojeno pitanje”, rekao je Golon, prenosi Tportal.hr.

Neki konsenzus treba postići i za BiH, rekao je Golob.

“Bosni i Hercegovini treba status kandidata i na tome ćemo ustrajati”, rekao je Golob, dodajući da postoji više načina da se postigne taj cilj i da “treba vidjeti gdje bi se moglo naći konsenzualno rješenje”.

Kako neslužbeno prenose slovenski mediji, ako prijedlog da se BiH odmah dodijeli status ne bi dobio konsenzualnu potporu, postoji mogućnost da se osigura konsenzus o zaključcima po kojima bi se tačno vremenski odredilo kad bi taj status BiH konačno dobila, ocjenjuju u slovenskom izaslanstvu u Bruxellesu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare