Kriminal

Slučaj Fadil Novalić i drugi: Šta kriju tajni dokazi DT16 i DT16S?

Iako su glavni akteri afere “Respiratori” – premijer Fadil Novalić, suspendirani šef FUCZ Fahrudin Solak i vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić pušteni da se brane sa slobode, istraga u ovom slučaju još nije završena.

To je tužilački tim, koji čine Džermin Pašić, Mirza Hukeljić i Merisa Nurkić, i najavio na ročištu za određivanje pritvora.

Krunski dokazi

Što se tuče osumnjičene trojke, oni se terete za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebe položaja ili ovlasti radi dobivanja koristi i pranje novca. Solaku se na teret stavlja i krivotvorenje službene isprave, dok se Hodžiću dodaje i mijenjanje poslovnih knjiga.

Iako je odbrana svih osumnjičenih tvrdila da nema nikakvih dokaza, Sud BiH je svoj trojici odredio mjere zabrane. Što znači, i to je ključni dio, da je Sud BiH utvrdio i da postoji osnovana sumnja da je trojka počinila krivično djelo.

No, vratimo se na dokaze.

Kao krunski dokaz, mediji navode Viber prepiske koje su istražitelji pronašli na oduzetim mobitelima. Dio prepiski je izbrisan, a dio nedostaje jer je premijer Novalić odjednom, usred pandemije, baš u trenutku kada se otkriva afera “Respiratori”, odlučio promijeniti telefon za neki u Austriji. Odbrana je, međutim, obećala nekako doći do njega…

U dijelu prepiski koje su tužioci pročitali na ročištu može se vidjeti da su osumnjičeni sa drugim licima često komunicirali o spornoj nabavci.

Svakako su najzanimljivije one u kojima se kaže da se mora smijeniti Krizni štab i dati “Solaku krila”, kao i ona da je Novalić “Zvao da ubrza postupak” da “Srebrena malina” dobije dozvolu Agencije za lijekove BiH…

Međutim, tužioci su na samom početku ročišta kazali kako dva dokaza pod šifrom DT16 i DT16s ne smiju otkrivati i da su tajni iz razloga jer bi njihovom objavom mogla biti ugrožena istraga.

Istraga će se, bar prema onome što se moglo čuti od tužilaca širiti i na druge osobe i institucije. Dok je odbrana postavljala pitanja zašto nije uhapšena Jelka Miličević, ministrica finansija i komandantica Kriznog štaba, te zbog čega ostale nabavke nisu pod lupom, tužilac Džermin Pašič je odgovarao:

“Ko je rekao da neće biti? Ko je rekao da neće biti još osumnjičenih? Ko je rekao da neće biti i druge nabavke pod istragom? Pustite nas da radimo mi svoj posao, a da bi ga radili kako treba, dali smo prijedlog da osumnjičeni ostanu u pritvoru”.

U kojem pravcu bi istraga mogla ići?

I to su tužioci već nagovijestili.

U prepisci su učestvovali i Edita Kalajdžić, sekretarka Vlade FBiH, kao i šef Ureda premijera Hasan Ganibegović. Zanimljivo je da je Ganibegović bio prisutan među publikom na ročištu, ali ga je napustio kada su tužioci počeli čitati poruke. Upravo je njegovo svjedočenje, kako saznajemo, jedno od ključnih.

Čitajući prepisku tužioci nisu spomenuli autore poruke koja je upućena Novaliću da se mora požuriti s nabavkom testova.

“Morate brzo reagovati na 150 000 testova, jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira i za nas, i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje”.

Tužiocu su također najavili ispitivanje još svjedoka, kao i mogućih pretresa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare