Vijesti

Slučaj Nadin: Tužilaštvo KS nastavlja opstrukciju, roditelji nastavljaju borbu

Amina Smajlović reagirala nakon što je Tužilaštvo KS objavilo da neće provoditi istragu u slučaju Nadin

Kada je prije nekoliko sedmica Federalno tužilaštvo naložilo Kantonalnom tužilaštvu KS da
ipak mora provesti istragu protiv direktorice KCUS-a i 10 pedijatara zbog poznatog slučaja odbijanja liječenja malodobne Nadin S. činilo se da će ovaj slučaj krenuti s mrtve tačke.

Također, javnosti je sasvim jasno da su razlozi dosadašnje 18-mjesečne opstrukcije istrage ovog nezapamćenog skandala u medicinskoj praksi činjenice da je u središtu krivičnog djela po Članu 232 KZFBiH (Uskraćivanje medicinske pomoći) direktorica KCUS-a dr. Sebija Izetbegović i njeni najbliži saradnici te da je Kantonalno tužilaštvo KS pod punom kontrolom SDA!

Predmet opet u ladici

Nakon naloga Federalnog tužilaštva glavnoj tužiteljici TKS Sabini Sarajliji da ipak mora provesti istragu u ovom slučaju jer je „ranija tužilaška odluka da ovdje nema krivičnog djela bila preuranjena“, ništa se nije desilo. Predmet je ponovo u ladici, a Kantonalno tužilaštvo KS provodi opstrukciju kao i dosad – ništa ne čini, a javnost formalno obavještava da „poduzima potrebne radnje radi provjere navoda iz krivične prijave“. Ponavlja se modus operandi zataškavanja kakav smo vidjeli i u „slučaju Dženan Memić“, zatim u slučaju nelegalne Ljekarske komore KS i nizu drugih slučajeva gdje su tužena strana uticajni pojedinci iz oligarhije SDA.

Frapantna je činjenica da za skoro godinu i po dana, otkako je krivična prijava podnesena, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo nije saslušalo niti jednog od prijavljenih pedijatara, a naravno ni dr. Izetbegović, iako je uz tužbu priloženo na desetine dokumenata koji potvrđuju postojanje KD-a. Ali, kako je porodična, politička i interesna povezanost postupajućih tužilaca iz TKS sa ljudima iz vrha SDA odavno poznata javnosti, nije ni čudo što je ovaj predmet zapeo u ladicama.

Međutim, u TKS moraju znati da neće uspjeti zataškati niti jedan slučaj ma koliko put do pravde trajao. U ove slučajeve, a posebno „slučaj Nadin“, već je uključena Agencija za borbu protiv korupcije KS, specijalni savjetnik Eric Larson, a nekoliko stranih ambasada pomno prati procese koje vode lokalne institucije.

Traže uvid u predmet

Naravno, ovaj predmet nikako neće prepustiti zataškavanju ni porodica Smajlović, koja odnedavno ima podršku advokatske kancelarije Maide Galijatović. Juče je Amina Smajlović u Tužilaštvo KS predala zahtjev za razgovor o stanju predmeta sa glavnom tužiteljicom Sabinom Sarajlijom. U tom dopisu Amina Smajlović navodi:

Faksimil - dopis Amine Smajlović - TKS

„Mišljenja sam da moja porodica, koja smo oštećena strana u ovom postupku, imamo pravo znati dokle se došlo s istragom i u konačnici da li će ista donijeti konkretne rezultate. Svi dokazi koje smo lično prikupili i ustupili ih Vama, jasno ukazuju na to da je ovdje počinjeno krivično djelo,“ stoji u dopisu.

Nažalost, zasad nema indikatora da se u TKS po ovom predmetu nešto dešava. Zastupnica u Skupštini KS nedavno je ponovo poslala Sabini Sarajliji zastupničko pitanje o ovom slučaju – šta se poduzima i koji su rezultati istrage? Odgovor koji je stigao je obeshrabrujući. Prvo, zato što u njemu ne stoji ništa konkretno, ali i zato jer je isti odgovor Sarajlija uputila kantonalnoj Skupštini i prije nekoliko mjeseci, što znači da u međuvremenu nije učinjeno – ništa.

Faksimil odgovora TKS prema Skupštini KS

Problem (ne)rada Kantonalnog tužilaštva će biti predmet rasprave na jednoj od narednih sjednica SKS te će i to biti prilika da se aktuelizira i konačno pokrenu procesi sa mrtve tačke u brojnim predmetima.