Sport

Slučaj ‘Superliga’ potresa nogometni svijet: Pljušte ostavke, na redu je Barca

Engleski nogometni velikani Manchester City i Chelsea odustaju od Superlige, objavio je danas BBC. Samo dva dana nakon što je 12 evropskih bogataša šokiralo svijet objavom o pokretanju Superlige, “City” i “Bluese” su se očito predomislili.

Chelsea i City bili su dio ‘velike šestorke’ engleskog nogometa – zajedno s Arsenalom, Liverpoolom, Manchester Unitedom i Tottenhamom – koji su pristali pridružiti se novoj ligi.

Međutim, na Stamford Bridgeu i na Etihadu nisu očekivali toliko loše i žustre reakcije javnosti i pritisak ne samo navijača već i britanske vlade.

Mediji navode kako se Roman Abramovič preplašio kako bi sudjelovanje u novom takmičenju moglo nanijeti veliku reputacijsku štetu klubu i potkopati neke od njegovih kampanja i rada u lokalnoj zajednici.

Uoči večerašnje ligaške utakmice Chelsea i Brightona ispred Stamford Bridgea se okupilo više od 1.000 navijača “Bluesa” u znak protesta zbog sudjelovanja u Superligi.

Navijači Bluesa razvili su transparente koji kritiziraju klub zbog odluke da se pridruže kontroverznoj Superligi pozvavši Abramoviča da ‘učini pravu stvar’. “Navijači, a ne kupci”, “Naš klub”, “Želimo naše hladne večeri u Stokeu”, samo su neke od poruka Chelseajevih navijača.

Ranije tokom dana britanski premijer Boris Johnson sastao se s Engleskim nogometnim savezom, dužnosnicima Premier lige i predstavnicima navijača, nakon čega je vlada rekla da će poduzeti “sve potrebne mjere”, uključujući zakonodavne opcije, kako bi osigurala zaustavljanje Superlige.

Španski mediji navode kako se na “izlaz” pripremaju i Barcelona i Atletico Madrid, dok je izvršni direktor Manchester Uniteda Ed Woodward dao je ostavku zbog negativnih reakcija na projekt Superliga.

Dvanaest bogatih evropskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog takmičenja Superlige u kojoj bi učestvovalo 20 klubova.

U tom novom takmičenju sudjelovali bi Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Ovaj potez bogatih klubova izazvao je brojne negativne reakcije, prije svega FIFA-e i UEFA-e, nacionalnih saveza, državnika, kao i brojnih nogometaša.

I dok iz Engleske stižu ohrabrujuće najave za UEFA-u, u Španiji se dogodila prva mala pobjeda ‘pobunjenika’.

Trgovački sud u Madridu u utorak je zabranio (FIFA-i i UEFA-i poduzimanje bilo kakvih mjera protiv pokretanja Superlige. Odluka madridskog suda predstavlja prvu pravnu pobjedu “pobunjenika” koji su pokretanjem Superlige otvorili sukob u evropskom nogometu.

U presudi stoji da FIFA, UEFA i svi pridruženi nogometni savezi ne smiju usvojiti “bilo kakvu mjeru koja zabranjuje, ograničava ili na bilo koji način uvjetuje” stvaranje Superlige.

Projektom Superlige rukovodi predsjednik Real Madrida Florentino Perez, a firma koja je osnovana ima sjedište u Madridu. Firma se obratila španskom sudu zatraživši sudsku zabranu kako bi spriječila nogometne regulatore da poduzmu bilo kakvu akciju protiv svoje nove lige.

Međutim, nije jasno koje je ovlasti madridski sud, koji sudi u korporativnim sporovima, ima nad švicarskim nogometnim tijelima.Povezani postovi: